Migrationsdomstolen tillämpar inte regeringens gymnasielag

publicerad 6 juli 2018

En irakisk asylsökare som åberopat gymnasielagen får inte uppehållstillstånd. Detta efter beslut från Migrationsdomstolen i Malmö.

Regeringen presenterade ifjol den så kallade gymnasielagen där uppemot 8 000 afghanska asylanter kunde få en möjlighet att gå klart gymnasiet. Lagen mötte genast hård kritik av bland annat lagrådet.

Nu visar det sig att lagen är så undermålig att Migrationsdomstolen i Malmö inte tillämpar den i ett fall med en ung irakisk asylant som åberopat lagen. Detta då han bland annat inte kunnat styrka sin identitet.

– I propositionen saknas en analys av hur förslaget förhåller sig till Sveriges åtaganden inom Schengensamarbetet och det finns även oklarheter kring hur ett grundat ställningstagande ska kunna göras i en vandelsprövning när identiteten är oklar. Detta understryker ytterligare behovet av beredning, säger chefsrådman Fredrik Löndahl i ett pressmeddelande.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.