8 000 illegala invandrare kan få stanna i Sverige

publicerad 27 november 2017

Regeringen meddelade vid en presskonferens under måndagen att de så kallade ensamkommande barn som anlänt till Sverige innan den 25 november 2015 kommer att få stanna i Sverige.

I samband med migrationskrisen 2015 valde regeringen att i november samma år dra i svångremmen och upprätta gränskontroller och upprätta skärpta regler för asylanter. Ändringarna presenterades på en uppmärksammad presskonferens där Åsa Romson, Miljöpartiets dåvarande språkrör, hulkade över det beslut som hon varit med att fatta.

Under måndagen höll regeringen en ny presskonferens om de migranter som ännu inte beviljats uppehållstillstånd men som befinner i Sverige illegalt. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin sade på presskonferensen att regeringens beslut innebär att de migranter som anlände till Sverige innan det att regeringen 2015 skärpte asylreglerna och som då var under 18 år ska få ”möjlighet att stanna i Sverige och möjlighet att studera”.

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) säger att beslutet inte omfattar de så kallade ensamkommande barn som anlände till Sverige efter den 25 november 2015. Fritzon valde under presskonferens att inte svara på frågan om hur många personer som berörs av beslutet, men enligt uppgifter till SVT handlar det om cirka 8 000 personer.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.