Migrationens konsekvenser för polisen

publicerad 23 oktober 2015
Den okontrollerade migrantströmmen till Sverige ökar dramatiskt kostnaderna för polisen. Foto: News Øresund/Johan Wessman/CC BY 3.0
Den okontrollerade migrantströmmen till Sverige ökar kraftigt kostnaderna för polisen. Foto: News Øresund/Johan Wessman/CC BY 3.0

En fortsatt hög migration till Sverige får konsekvenser för polisens verksamhet. Enligt den prognos som Migrationsverket presenterade igår beräknas antalet migranter som anländer till Sverige fortsätta på en mycket hög nivå.

Polisen har sedan mitten av september arbetat med att hantera den uppkomna situationen i en särskild händelse kallad Alma. Initialt har störst vikt lagts vid att säkerställa ordning och säkerhet vid de platser som har ett stort flöde av migranter.

− Alma fortsätter sin redan beslutade operativa inriktning. Staben har därutöver fått ett uppdrag att föreslå operativa åtgärder på kort, mellanlång och lång sikt, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Enligt rikspolischefen innebär händelseutvecklingen och den höga prognosen från Migrationsverket ökade kostnader för polisen.

− Det är klart att det stora inflödet av migranter kommer att innebära betydligt högre kostnader även för polisen. Hur mycket är för tidigt att säga. Jag avser att senast i januari att återkomma till regeringen med relevanta siffror, säger Dan Eliasson.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.