Den moderatledda regeringens utredare föreslår att Sverige inför en ny pandemilag – denna gång en permanent sådan.
Exakt hur en sådan lag ska utformas är i dagsläget oklart – men krav på att bära munskydd, tvångstester, deltagarbegränsningar och utegångsförbud lyfts fram som tänkbara scenarion.
Under coronakrisen 2020–2021 skyndade svenska makthavare att klubba igenom diverse tillfälliga lagar och restriktioner som på olika sätt begränsade medborgarnas fri- och rättigheter – där syftet påstods vara att minska smittspridningen.
Bland annat infördes munskyddstvång på många platser, föräldrar fick inte följa med sina barn in på sjukhus och äldre personer lämnades isolerade under långa perioder – och fick inte träffa sina anhöriga.
Elever fick heller inte gå i skolan, reserestriktioner infördes och svenskarnas möjligheter att delta i allmänna sammankomster, evenemang eller samhällslivet i allmänhet begränsades kraftigt.
Makthavarna passade också på att införa covidpass – ett slags ”digitalt bevis” på att man låtit vaccinera sig – där ovaccinerade inte fick delta i samhällslivet på samma villkor som de som låtit injicera sig.
Just covidpasset blev också föremål för mycket hård kritik och anklagades för att användas för att diskriminera dem som inte ville ta de experimentella vaccinen och skapa ett medicinskt apartheidsamhälle.
Rättigheter ska inte inskränkas ”mer än nödvändigt”
Nu föreslår regeringens utredare Jan Albert en ny – och permanent – lag om ”samhällsinriktade smittskyddsåtgärder” som uppges ge regeringen möjlighet att snabbt agera och föreskriva smittskyddsåtgärder i samhället vid en påstådd pandemi.
Samtidigt som man hävdar att svenskarnas fri- och rättigheter inte ska inskränkas ”mer än absolut nödvändigt” vill utredaren se lagändringar som bland annat gör det möjligt att genomföra en mer storskalig testning och smittspårning än tidigare.
– Samhället har nu kunnat dra många viktiga lärdomar från covid-19-pandemin för att säkerställa att vi är bättre förberedda inför framtida kriser. Den här utredningen är ett viktigt steg i arbetet med att stärka vår pandemiberedskap och skydda människors liv och hälsa, påstår socialminister Jakob Forssmed (KD).
– Det går inte att utesluta att Sverige utsätts för en ny pandemi, det är tvärtom mycket sannolikt, hävdar han vidare.
Ingen ”total lockdown”
Trots pratet om att värna svenskarnas friheter föreslår utredningen ändå en rad repressiva tvångsåtgärder – det ska bland annat bli möjligt för myndigheterna att stänga ner olika verksamheter om det bedöms vara hög risk för smittspridning. Dessa åtgärder ska dessutom kunna införas utan att de först godkänts av riksdagen.
– Man kan gissa att det kommer att handla om liknande åtgärder som deltagarantal och avstånd, säger Jan Albert, men lovar samtidigt att man inte har några planer på att stänga ner hela samhället.
– Total lockdown eller utegångsförbud har vi inte med som möjliga åtgärder, heter det.
Ska ”återkomma” om utegångsförbud
Beroende på hur smittspridningen bedöms se ut kan det dock bli aktuellt att tvinga svenskarna att låta sig testas – och man utesluter heller inte att införa krav på att bära munskydd. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 september 2026.
– Det kan vara något som är lämpligt. Det förutsätter i så fall att det görs bedömningar och kanske har kommit ny kunskap som visar att de gör stor nytta, fortsätter Albert.
– Vi behöver en smittskyddslag som tar höjd för en pandemi, slår Jakob Forssmed fast, men vill inte svara på om den moderatledda regeringen också vill ha möjlighet att utfärda utegångsförbud.
– Det får vi återkomma till, säger han.
Nya Dagbladet har skrivit ett mycket stort antal artiklar om coronakrisen, de kritiserade massvaccinationskampanjerna och nedstängningspolitikens skadeverkningar – många av dessa går att ta del av här.