Man dömdes för krigsbrott – poserade med dödsoffer

publicerad 8 december 2016

Kan man allvarligt kränka en död person? Är det ett straffbart krigsbrott? För första gången har detta nu prövats i domstol. Domen får konsekvenser för polisens fortsatta arbete mot krigsförbrytelser.

Mannen greps och häktades för två rån. I utredningsarbetet upptäcktes ett antal bilder i hans mobiltelefon där han poserar med döda kroppar. När uppgifterna kom till Krigsbrottskommissionen inleddes en utredning om krigsbrott.

– Det var klart och tydligt att det var han på bilderna. Det vi var tvungna att ta reda på var i fall händelsen skett i en väpnad konflikt, säger Anders Karlsson, utredare.

I krig är det nämligen tillåtet att döda. Utredningen handlade dock inte om själva dödandet utan om huruvida den misstänkte mannen hade begått ett krigsbrott genom att kränka de döda personerna på bilderna.

– Med hjälp av bland annat it-forensik och genom hans facebookinloggningar kunde vi fastställa när bilderna tagits och publicerats, berättar Cecilia Hector, utredare.

Det blev klarlagt att det hade varit väpnad konflikt i det området och under den tiden bilderna togs.

Nyligen dömdes mannen till sex månaders fängelse av Blekinge tingsrätt. Han åtalades för att ha poserat med döda människor. Bilder där han gör v-tecknet framför liken, där han står med foten på huvudet på en av de döda. Men bara ett par bilder anses ”allvarligt kränka den personliga värdigheten”. Där poserar mannen bredvid ett huvud som avskilts från kroppen och pekar med en skruvmejsel mot skallen.

– Domen visar oss var gränsen går för vad som är att betrakta som straffbart, säger Cecilia Hector.

Svensk polis utreder krigsbrott oavsett var i världen det har skett och där en gärningsman vistas i Sverige. När det handlar om pågående krig försvåras utredningarna av att polisen inte kan åka dit och till exempel hålla förhör. Då blir den här typen av material viktigare.

– Soldater har mobiltelefoner och Facebook. Dokumentationen finns tillgänglig och ger oss nya möjligheter att få tillgång till material om misstänkta krigsförbrytelser. Nu vet vi vad vi ska inrikta vårt utredningsarbete på, säger Anders Karlsson.

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!