Liberalerna menar att man vill se att alla 18-åringar genomgår en tre månaders grundläggande militärutbildning. Ett “helt folkmotstånd” skulle kunna avskräcka eventuella angripare, motiverar man utspelet.
– I grunden handlar det om avskräckning, säger Allan Widman (L).
Liberalerna anser att alla 18-åringar ska göra en grundläggande militärutbildning. I nuläget gör ungefär 5500 personer värnplikt varje år, men Liberalernas försvarspolitiske talesman Allan Widman menar att ett “helt folkmotstånd” skulle kunna hjälpa att avskräcka möjliga angripare från att attackera Sverige.
– I grunden handlar det om avskräckning. Om en angripare vet att man inte bara kommer att möta en försvarsmakt utan att man istället möter ett helt folkmotstånd så kommer det att vara starkt avhållande, säger Widman till skattefinansierade SR.
Utbildningen är avsedd att pågå i tre månader och gälla för alla kvinnor och män som fyller 18 år och som anses vara vapenföra efter mönstring. Sjukvård ska också ingå i utbildningen. Widman menar att kriget i Ukraina påvisar hur viktigt det är med ett försvar där så många som möjligt kan delta, men antyder också att det finns andra fördelar.
– Det handlar om allt från samhällsanda till integration och folkhälsa.
Däremot skulle ett sådant system kräva mycket resurser av försvaret och frågan är om det finns tillräckligt med pengar för att genomföra satsningen.
– Det kommer att krävas en del resurser. Nu växer försvarsmakten och det anställs flera nya personer, därför skulle det här förslaget kunna vara fullt möjligt på sikt, menar Widman.
Samtidigt vill fler partier öka antalet värnpliktiga på sikt. Socialdemokraterna har exempelvis föreslagit att öka antalet från 8000 per år till 10 000 per år.
Fakta: Värnplikt i Sverige
1901 infördes värnplikt i Sverige. Cirka 30 000 män ryckte ut våren därpå i det svenska försvaret. Värnplikten blev sedan vilande i fredstid och ersättes istället av så kallad totalförsvarsplikt, som gällde både män och kvinnor mellan 16 och 70. Totalförsvarsplikten innebär att man är skyldig att hjälpa till inom alla delar av landets försvar och den infördes redan 1995. Det kan exempelvis handla om allt från att bära vapen i strid, traditionell militärtjänst, till att hjälpa till vid stora olyckor eller naturkatastrofer.
2017 infördes åter värnplikten, men nu gällde den även för kvinnor.
Källa: Försvarsmakten