Kristna hbtq-aktivister vill se fler könsneutrala psalmer

publicerad 28 oktober 2020
- av Per Nordin
Johanna Wikberg, präst och ordförande i Ekho.

Svenska kyrkans arbetar just nu att ta fram en ny psalmbok – den första sedan 1986. Den kristna hbtq-föreningen Ekho hoppas att den nya psalmboken blir mer ”inkluderande” och att Gud beskrivs med könsneutrala pronomen.

– Det handlar om att alla ska kunna känna sig delaktiga i gudstjänsten, säger ordföranden Johanna Wikberg till SVT.

Föreningen företräder kristna hbtq-personer och man hoppas att de nya psalmerna ”väljs med omsorg” och att Gud inte hela tiden refereras till som ”fader” eller ”han”.

– För oss är det väldigt viktigt med ett inkluderande språk när man beskriver gud, förklarar hon och menar vidare att det är okej att beskriva Gud som en mansperson ibland – men inte lika ofta som tidigare.

– Det handlar om att alla ska känna sig delaktiga i gudstjänsten och känna: det här språket är relevant för mig och hur jag ser på gud. Det är många som längtar efter något nytt, svarar Wikberg på en fråga om varför ett könsneutralt språk är viktigt.

Vidare hoppas Wikberg att innehållet i den nya psalmboken ”breddar bilden av vad ett äktenskap är” och att de inte bara handlar om heterosexuella relationer.

– Kyrkans syn på äktenskapet har förändrats: från att vara en juridisk institution till att bli ett förenande kärleksförbund. Det måste också höras i psalmerna, menar hon.

Exakt när den nya psalmboken förväntas vara färdig är för närvarande oklart, den förra som släpptes 1986 tog omkring 20 år att färdigställa, men ansvariga på Svenska kyrkan tror att det kommer att gå betydligt snabbare den här gången.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.