Polisen ser en tydlig ökning av bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot äldre sedan årsskiftet och varnar nu för utvecklingen.
– Släpp inte in okända personer i ditt hem. De som utför de här bedrägerierna har kopplingar till kriminella nätverk, säger Lotta Mauritzson, samordnare på nationellt bedrägericentrum.
Främst tycks bedragarna vara ute efter att stjäla åldringarnas guld – en metall som ökat kraftigt i värde den senaste tiden.
Det vanligaste tillvägagångssättet är att det kriminella nätverket först ringer via telefon och hävdar att de ska komma för att omhänderta smycken och andra värdeföremål under förevändningen att det skulle vara otryggt för seniorerna att förvara dem i sina hem.
Det förekommer också fall där tjuvarna frågar om de får komma och väga smyckena – men istället stjäl dem. Totalt har polisen registrerat ett 20-tal olika bedrägerivarianter där gärningsmännen ofta påstår att de kommer från myndigheter, banker eller butikskedjor.
”Lås dörren”
– Avsluta samtalet och lås dörren. Vid den tidpunkten kan en medhjälpare till bedragaren redan vara på väg till ens bostad, en så kallad upphämtare, uppmanar Lotta Mauritzson.
– Lås om dig och ring till polisen, 114 14, och anmäl vad du varit med om, redan när du fått det misstänkta samtalet från bedragaren. Upplever du att bedragarna är på väg mot ditt hem ska du ringa 112, då är det ett pågående brott. Om du inte förmår göra det själv, kontakta en anhörig som kan göra det åt dig, fortsätter hon.
Just nu uppges Göteborgs- och Stockholmsområdet vara särskilt drabbat och polisen noterar att nästan samtliga bedrägerier startar med ett telefonsamtal eller sms och att det i princip uteslutande är äldre som blir utsatta.
Så skyddar du dig själv och dina äldre anhöriga:
- Lägg på luren. En bedragare som ringer kan till exempel säga att den är en släkting eller från banken. Om du är osäker på vem som ringer ska du avsluta samtalet.
- Logga inte in. Logga aldrig in med bank-id om någon ringer upp och ber dig. Lämna inte heller ut koder från bankdosa eller till betalkort.
- Lita inte på avsändaren. Via mejl, sms eller telefonsamtal försöker bedragaren förmå dig att lämna ut kontanter, smycken, värdeföremål eller dina konto- och kortuppgifter.
- Släpp inte in okända personer i ditt hem. Lås dörren. Polisen eller företag åker aldrig hem till någon för att hämta värdesaker. Om någon kontaktar dig med ett sådant ärende är det en bedragare.
- Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.
- Kontakta polisen. Vid pågående brott ring 112. Om brottet inte är pågående ska du ringa 114 14.
Källa: Polisen.se