Inrikes

Korruption inom Luleå kommun

Stadshuset i Luleå

En ny rapport visar att tiotal anställda vid stadsbyggnadsförvaltningen på Luleå kommun tagit emot varor och tjänster från ett företag, och låtit skattebetalarna stå för notan.

2014 framkom uppgifter om att ett tiotal anställda vid Luleå kommun mellan 2012-2014 tagit emot vitvaror och hemelektronik till ett värde av minst 463 000 kronor från företaget Caverion. Kommunen polisanmälde händelsen, men utredningen lades senare ner i brist på bevis.

Den 1 juni begärde Roger Danell, stadsbyggnadschef på Luleå kommun, att en oberoende granskning skulle göras. Uppdraget föll på revisionsföretaget KPMG som i sin rapport slår fast att de anställda hos stadsbyggnadsförvaltningen tagit emot varor och tjänster från Caverion och låtit kommunen stå för notan.

Enligt rapporten har det hela kostat Luleå kommun och skattebetalarna minst 463 000 kronor.

Luleå kommun har nu vidtagit åtgärder för att förhindra att liknande händelser kommer att upprepas. De tiotal personer som i rapporten anklagas för att ha fakturerat kommunen för varorna från Caverion jobbar inte kvar på kommunen.

De som namngavs i polisanmälan som misstänkta för att ha tagit emot varor finns inte kvar. Det finns namn i rapporten på personer som fortfarande är anställda men eftersom polisutredningen lades ner så är den frågan utagerad för vår del, säger stadsbyggnadschef Roger Danell i ett pressmeddelande.

Revisionsrapporten har skickats till polisen som ska bestämma om ärendet ska öppnas på nytt.

Liknande artiklar

Storbankens vd straffas för att ha försökt identif... Den brittiska storbanken Barclays vd Jes Staley bötfälls för att ha försökt att identifiera en visselblåsare som anklaga...
Lettlands riksbankschef gripen Ilmārs Rimšēvičs, chef för den lettiska riksbanken, har gripits. Han är misstänkt för korruption. Gripandet ska ha sk...
Israelisk polis vill ställa Netanyahu inför riksrä... Den israeliska polisen har rekommenderat att landets premiärminister Benjamin Netanyahu ska ställas inför riksrätt för k...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • korruption
  • Luleå