Under onsdagseftermiddagen vandaliserade två aktivister från Återställ Våtmarker en tavla av den impressionistiske konstnären Claude Monet. Aktivisterna smetade röd färg och limmade fast sig själva på tavlans skyddsglas innan de blev bortsläpade av polis.
Emma & Maj, sjuksköterska respektive sjuksköterskestudent, idag i aktion på Nationalmuseum. Läget är så jäkla kritiskt. Därför satte de röda handavtryck & limmade fast sig på skyddsglaset på Monets kända tavla Konstnärens trädgård i Giverny. #återställvåtmarker pic.twitter.com/Gr0bFzqHDX
— Återställ Våtmarker (@vatmarker) June 14, 2023
Den klimatalarmistiska rörelsen Återställ Våtmarker har de senaste åren gjort sig skyldiga till en rad uppmärksammade och hårt kritiserade aktioner – bland annat har man protesterat genom att stoppa trafiken på E4:an, något som lett till att ambulanser inte kunnat komma fram. Flera av aktivisterna har också dömts för sina aktioner men det verkar inte ha avskräckt dem, för under onsdagen var det dags igen.
”Två personer kastade någon sorts färg på ett konstverk av konstnären Monet i utställningen Trädgården och limmade sedan fast sig i ramen. Polis tillkallades och har omhändertagit personerna på plats och en anmälan har upprättats. Målningen som är inglasad undersöks nu av museets konservatorer för att se om några skador har uppstått”, skriver Nationalmuseums pressansvariga Hanna Tottmar till SVT.
Återställ Våtmarkers presstalesman Roxy Farhat säger att skadegörelsen skedde eftersom man vill ”uppmärksamma att klimatkrisen också är en hälsokris, och att värmerelaterade sjukdomstillstånd blir ett större och större problem”.
– Jag förstår att folk blir upprörda, men jag förstår inte varför inte politikerna får frågan, ’varför för ni medvetet en politik som kommer att leda till fler dödsfall, brist på dricksvatten och mindre skördar?’ Det är på riktigt att klimatkatastrofen dödar människor, fortsätter han.
Nationalmuseum betonar att man tar avstånd från vandalismen och alla aktioner ”där konst eller kulturarv riskerar att komma till skada”.
– Kulturarvet har ett stort symbolvärde och det är oacceptabelt att attackera eller förstöra det, oavsett syfte, säger Per Hedström, vikarierande överintendent på Nationalmuseum.
Aktivisterna är misstänkta för grov skadegörelse och det är enligt polisen oklart om tavlan fått några bestående skador.