Tolv klimataktivister döms för sabotage

publicerad 24 oktober 2022
- av Redaktionen
Upprörda bilister försökte släpa bort de impopulära aktivisterna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Samtliga tolv personer som stod åtalade för sabotage i samband med en aktion där delar av E4 blockerades döms nu i Solna tingsrätt. Nio får villkorlig dom och tre av aktivisterna döms till skyddstillsyn.

Det var den 29 augusti som organisationen Återställ våtmarker blockerade delar av E4 och hindrade trafiken att komma fram – någonting som ledde till flera mil långa köer, att människor inte kunde komma till sina arbeten samt att ambulanser och andra samhällsviktiga fordon hindrades.

Klimataktivisterna satte sig ner på motorvägen i närheten av Karolinska universitetssjukhuset norr om Stockholm – enligt egen utsago för att rädda livet på alla människor på jorden. Minst två av gruppens medlemmar ska också ha limmat fast sina egna handflator på vägbanan – i syfte att hindra poliser eller upprörda medborgare att flytta på dem.

– Vi satt där för att rädda livet på alla i Sverige och i världen. Rädda livet på alla varelser, säger en av de åtalade i förhör med polisen.

Aktionen fick massiv kritik, inte bara för att den hindrade stockholmarna från att komma till jobbet – utan för att minst en ambulans som var under utryckning fastnade i de långa köerna som aktivisterna orsakade. Aktionen riskerade således människors liv.

De tolv åtalade har hela tiden förnekat brott – men tingsrätten går på åklagarens linje och dömer alltså samtliga. De slipper dock sitta i fängelse utan döms till villkorlig dom eller skyddstillsyn istället, endast två av dem döms att betala dagsböter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!