JO kritiserar Kalmar Region

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 18 november 2021
- av Sofie Persson

Paret som i april i Kalmar blev debiterade när de tackade nej till ett specifikt vaccin har JO-anmält händelsen. Nu har Justitieombudsmannen undersökt saken och är kritisk till regionens handhavande.

I Kalmar region har man tidigare under året beslutat ta ut en avgift om man väljer bort ett specifikt covidvaccin vid besök.

Besöket är avgiftsfritt. Men vid uteblivet besök eller om man ångrar sig på plats debiteras besöket med 200 kr”, kan man läsa på 1177.

Patienterna får ingen möjlighet att innan vaccination veta vilket vaccin som kommer att erbjudas och om man då väljer att inte ta ett vaccin på plats debiteras man för ”uteblivet besök”.

Detta hände ett gift par som skulle vaccinera sig mot covid-19 i april, men när de kom dit och fick veta vilket covidvaccin de skulle ta så ångrade de sig, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället.

På grund av Kalmar Regions regler debiterades de med en summa på 400 kronor, eftersom båda tackade nej.

Paret JO-anmälde regionen som nu har fattat beslut i saken och riktar kritik mot regionen. Man menar att eftersom patienterna kommit till besöket kan det inte klassas som ”uteblivit besök” i lagmening. Kritiken riktas också mot att patienterna inte fått tillgång till information om vilket vaccin man skulle få innan besöket och JO hänvisar till de grundläggande kraven inom hälso- och sjukvården.

Jag är därför kritisk mot att regionen har debiterat en avgift för de patienter som infunnit sig en avtalad tid men tackat nej till det vaccin som erbjöds vid tillfället,” skriver Justitieombudsmannen.

Paret menar att om de från början fått veta vilket vaccin de skulle erbjudas hade de tackat nej utan att åka dit.

Ur Patientlagen 2014:821 

(3 kap. 1 § och 2 §) Patienten ska få information om de metoder som finns för undersökning, vård och behandling samt möjligheten att välja behandlingsalternativ, fast läkarkontakt samt vårdgivare och utförare av offentligt finansierad hälso- och sjukvård.

(4 kap. 1 §) Patientens självbestämmande och integritet ska respekteras.

(5 kap. 1 §) Hälso- och sjukvården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.

 

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!