Betalkrav om man tackar nej till Astra Zenecas vaccin

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 29 april 2021
- av Redaktionen

Kalmar läns region kräver personer som tackar nej till att vaccineras med Astra Zenecas vaccin på 200 kronor. Ett par personer har redan gjort en JO-anmälan.

I Kalmar får patienterna veta vilket vaccin de injiceras med först när de sitter med sprutan framför sig. Endast då får man veta ifall det rör sig om det skandalomsusade vaccinet från Astra Zeneca.

Om man då får det beskedet och väljer att avbryta vaccineringen, ställs ett betalkrav ut från Region Kalmar.


Annonser:


Det par som i veckan tackade nej till vaccinet fick en sådan faktura på 400 kronor, vilket fick paret att JO-anmäla Region Kalmar.

Mannen skriver också att om han och hans fru hade fått reda på vilket vaccin de skulle injiceras med i förhand, skulle de inte tagit sig till vaccinationscentralen och utsatt sig och andra för eventuell smitta.

Paret jämför också det hela med ett affärsbesök i sin JO-anmälan:

Om jag går till affären för att köpa fläsk men endast blir erbjuden bananer menar jag att jag inte ska kunna faktureras för den vara jag inte gick dit för att köpa, alltså den vara jag aldrig köpte på grund av säljarens/Region Kalmars hemlighållande av produktens namn/märke/ursprung/tillverkare, säger paret till SVT Nyheter Kalmar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.