Betalkrav om man tackar nej till Astra Zenecas vaccin

Publicerad 29 april 2021

Kalmar läns region kräver personer som tackar nej till att vaccineras med Astra Zenecas vaccin på 200 kronor. Ett par personer har redan gjort en JO-anmälan. I Kalmar får patienterna veta vilket vaccin de injiceras med först när de sitter med sprutan framför sig. Endast då får man veta ifall det rör sig om det skandalomsusade vaccinet från Astra Zeneca. Om man då får det beskedet och väljer att avbryta vaccineringen, ställs ett betalkrav ut från Region Kalmar. Det par som i veckan tackade nej till vaccinet fick en sådan faktura på 400 kronor, vilket fick paret att JO-anmäla Region Kalmar. Mannen skriver också att om han och hans fru hade fått reda på vilket vaccin de skulle injiceras med i förhand, skulle de inte tagit sig till vaccinationscentralen och utsatt sig och andra för eventuell smitta. Paret jämför också det hela med ett affärsbesök i sin JO-anmälan: Om jag går till affären för att köpa fläsk men endast blir erbjuden bananer menar jag att jag inte ska kunna faktureras för den vara jag inte gick dit för att köpa, alltså den vara jag aldrig köpte på grund av säljarens/Region Kalmars hemlighållande av produktens namn/märke/ursprung/tillverkare, säger paret till SVT Nyheter Kalmar. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!