Jättemoské kan få grönt ljus i Karlstad

publicerad 12 juni 2020
- av Isac Boman

Efter flera års turer fram och tillbaka återstår nu bara ett beslut om bygglov innan Islamiska kulturföreningen i Karlstad ska kunna bygga sin nya moské, som ska bli över 1000 kvadratmeter och ha en 22 meter hög minaret. Moskébygget har varit en infekterad fråga, inte minst eftersom bygget är planerat alldeles intill Värmlands största kyrkogård.

Moskén är planerad att byggas på Rud intill Ruds gamla kyrkogård i norra delen av centrala Karlstad. Svenska kyrkan har dock inte haft något att invända. Bygglovsansökan ska avgöras i stadsbyggnadsnämnden nästa vecka, men frågan är fortfarande kontroversiell.

Vi har tidigare varit kritiska till det här, minst sagt, och kommer nagelfara det här rätt ordentligt för att se om det ska ges bygglov eller ej, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad till SVT.

2017 sa en majoritet av lokalpolitikerna ja till detaljplanen, som nu gör det möjligt för moskén att byggas. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna sa nej till detaljplanen, medan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna sa ja. Kommunalrådet Linda Larsson (S) hänvisade då till den grundlagsskyddade religionsfriheten och kallade Moderaternas invändningar mot bygget för ”sent påkomna populistiska svepskäl”.

Enligt ansökningshandlingarna kommer moskén att bli 1171 kvadratmeter i två plan och få en 22 meter hög minaret intill. Enligt Rauf Ahmadi, ordförande i Islamiska kulturföreningen, kommer bygget att kosta mellan 18 och 22 miljoner kronor.

Det är drömmen för alla muslimer i Karlstad, säger Ahmadi.

Islamiska kulturföreningen i Karlstad har uppmärksammats för kopplingar till salafism – en sträng variant av islam som bland annat förekommer i Saudiarabien. 2017 rapporterade SR hur föreningen flera gånger bjudit i salafistiska föreläsare, och att man ämnade att fortsätta med det. Flera politiker, experter och vanliga invånare i staden var vid tillfället kritiska till detta eftersom salafismen anses stå för ”antidemokratiska värderingar”.

2017 uppmärksammade P4 Värmland en föreläsning vid namn ”Den exemplariska kvinnan” som hölls av en salafist utbildad i Saudiarabien inför en lokal grupp i Karlstad. Föreläsningen klargjorde bland annat att kvinnor inte ska få gå ut utan tillåtelse och att ”den första och främsta plikten för en kvinna är att hon värnar mannens sexuella rätt, eller rätten mannen har när han kallar henne till sin bädd”.

Även moskéns finansiering är en omdiskuterad fråga. Erik Nilsson säger att föreningen inte gett tillräckligt klara besked på hur moskén ska betalas.

Jag kan inte säga att vi fått tillfredsställande svar, istället har det pekat åt fel håll mot att det skulle bli utländsk finansiering i det här fallet, säger Nilsson.

Ahmedi försäkrar att man inte tagit emot pengar utifrån. 2017 sa dock Ahmedi att han ville ha hjälp med finansieringen från utlandet, men påstår numera att han aldrig sagt så.

På frågan om han i framtiden kan tänkas ta emot pengar utomlands ger han ett undanglidande svar.

I dagsläget behöver man inte tänka på det, vi vet att allting är stängt och situationen har ändrats stort i världen så vi får klara oss på egen hand.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!