IF Metall utropar sig som ”feministiskt” – Sverigedemokrater inte välkomna

publicerad 27 december 2022
- av Jan Sundstedt
IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson.

LO-fackförbundet IF Metall ändrade nyligen sina stadgar och är nu mer en uttalad ”feministisk organisation” med ”jämställdhet” och ”solidaritet” i fokus. Samtidigt låter förbundssekreteraren meddela att aktiva Sverigedemokrater inte längre tillåts vara förtroendevalda i fackförbundet.

Förbundet är en demokratisk och feministisk organisation som värnar om ett demokratiskt och jämställt samhällssystem och bygger sin verksamhet på uppfattningen om alla människors lika värde. De värderingar som vägleder förbundets verksamhet är jämlikhet, solidaritet och frihet”, står det att läsa på IF Metalls hemsida.

Beslutet att officiellt bli en uttalat feministiskt organisation fattades kort efter att både tings- och hovrätt konstaterat att fackförbundet Transport inte hade rätt att utesluta en medlem som var aktiv i Sverigedemokraterna. Rätten menade att uteslutningen saknade stöd i fackförbundets egna stadgar.

IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson hävdar dock själv att beslutet, att bli ett feministiskt fackförbund, har att göra med att kvinnor på arbetsmarknaden ”och även i andra sammanhang behandlas sämre” och att detta är någonting man vill ändra på.

Han kan dock inte svara på om en majoritet av medlemmarna identifierar sig som feminister och konstaterar krasst att han ”inte har någon uppfattning” om detta. När SVT frågar om man kan vara sverigedemokrat och samtidigt förtroendevald i IF Metall är han dock tydlig.

– Svar nej, säger han.

Magnus Persson (SD), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, är mycket kritisk. Persson menar att beslutet att bli en feministisk organisation bara handlar om att kunna fortsätta exkludera sverigedemokrater.

– Det här är något som man hittar på för att man fortfarande ska kunna hålla tusentals människor utanför att kunna engagera sig. Vem avgör om jag är feminist? Vem avgör om jag inte delar synen på alla människors lika värde? Är det styrelsen inom IF Metall som ska avgöra det?

Persson tvingades själv bort som fackligt förtroendevald från LO-förbundet Byggnads – just på grund av sitt engagemang i Sverigedemokraterna – och har alltså personlig erfarenhet av hur fackförbund behandlar oliktänkande.

– Visst känner jag lite stolthet att killen som blev utsparkad nu sitter som ordförande i arbetsmarknadsutskottet, säger han.

Det är heller inte första gången som ett svenskt fackförbund ska profilera sig som feminister. 2017 valde Byggnads, uteslutande manliga styrelse, att posera i så kallade ”pussy hats” (fittmössor) på den internationella kvinnodagen – ett tilltag som de länge hånades och häcklades för runt om på nätet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!