För att återanpassa terrorister som stridit för Islamiska staten, IS, och sedan återvänt till Sverige så kan dessa nu få gratis körkort, bostad och skuldsanering som finansieras av skattepengar. Det är strategin för att få bort islamisterna från sitt gamla liv och få in dem på arbetsmarknaden i ett flertal kommuner.
Christoffer Carlsson, rapportförfattare vid den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, berättar för Sveriges Radio hur viktigt det är att de som stridit för Islamiska staten återintegreras i det svenska samhället och förklarar att olika former av stöd kan hjälpa islamisterna med detta.
– Det är en rakt igenom social, ekonomisk och materiell fråga. Du behöver kunna återintegreras på arbetsmarknaden, du behöver kanske ha körkort, skuldsanering och tak över huvudet. När individer lämnar vill de lämna till något annat, har man inte resurser till det så är det svårt att förverkliga det, säger han.
Om terroristerna inte får ekonomiskt stöd, gratis körkort och liknande förmåner, så är risken stor att man blir kvar i den islamistiska miljön, menar Carlsson.
Anna Sjöstrand som är kommunal samordnare mot våldsbejakande extremism i Lund är inne på samma spår och poängterar för SR att tidigare islamistiska terrorister ska behandlas som vilken annan avhoppare som helst och att man inte heller kan säga att någon som stridit för Islamska staten har förverkat sin rätt att leva i det svenska samhället.
– Det kanske finns en sådan kritik, men för mig är det svårt att tänka i de banorna, man får ju samma hjälp som övriga som söker hjälp hos oss. Vi kan ju inte säga att för att du gjorde ett felaktigt val så har du inte rätt att komma tillbaka och leva i vårt samhälle.
På sociala medier och diskussionsforum är många kritiska till att islamister som deltagit i krigföring överhuvudtaget ska ha någon rätt att återvända till det svenska samhället och ännu fler är kritiska till att de tidigare terroristerna skulle ha rätt till någon gräddfil och speciella förmåner som vanliga hederliga medborgare inte får ta del av.