Här pressas Folkhälsomyndigheten om sin manipulation av vaccinstatistiken

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 28 januari 2022
- av Isac Boman
FHM:s Britta Björkholm och journalisten Per Shapiro.

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Britta Björkholm var under gårdagen hårt pressad om myndighetens manipulation av bilden av dödsfall och sjukhusinläggningar av vaccinerade och ovaccinerade.

– Den här kritiska perioden direkt efter vaccination, det ser ibland ut som en puckel i statistiken. Men ni tar alltså den här puckeln av dödsfall och sjukhusinläggningar och skriver över på de ovaccinerades konto, konstaterar Folkets Radios Per Shapiro på gårdagens presskonferens.

Shapiro konstaterar att ett flertal läkare och forskare som han pratat med anser att Folkhälsomyndighetens definition av “vaccinerad” och “ovaccinerad” är mycket vilseledande och felaktig – eftersom denna innebär att man räknas som vaccinerad först efter att det gått två veckor sedan man fick sin andra vaccindos. Personer som tagit en vaccindos eller som tagit två vaccindoser för mindre än två veckor sedan klumpas därför ihop med dem som inte alls tagit injektionerna och bokförs som ovaccinerade – trots att gamla och sköra har en förhöjd risk att bli sjuka och dö just under den kritiska perioden direkt efter vaccinationen.

– Den här kritiska perioden direkt efter vaccination, det ser ibland ut som en puckel i statistiken. Men ni tar alltså den här puckeln av dödsfall och sjukhusinläggningar och skriver över på de ovaccinerades konto, konstaterar Shapiro och frågar Folkhälsomyndighetens avdelningschef Britta Björkholm hur hon ser på kritiken att myndigheten manipulerar sanningen.

Björkholm svarar att hon inte alls tycker att myndigheten manipulerar siffrorna utan hävder istället att man ”behöver ha ett tillfälle när vi definierar att immuniteten gått upp så pass efter vaccinationen att man ska räknas i den kategorin.”

– Det behövs en definition på när man ska räknas som vaccinerad och när man ska räknas som ovaccinerad och då blir det ett binärt mått, säger hon och vidhåller att myndigheten visst är transparenta med sin data.

Shapiro pekar då på att myndighetschefen inte svarar på frågan om att man aktivt väljer att förflytta de negativa utfallen mellan grupperna och det manipulativa mönster som kan skönjas.

– När det hade getts 1 dos, så placerades de smittade, inlagda och de som dog – i gruppen ovaccinerade om det hade gått mindre än 3 veckor, och från den vaccinerade gruppen togs alltså de här personerna bort. Sedan, när de flesta hade fått dos 2, och ifall än mindre än 2 veckor hade gått, så gjorde ni på samma sätt en förflyttning av personer som var smittade, inlagda eller dog till gruppen som fått bara en dos, så nu var det resultatet för de som hade fått två doser som snyggades till.

Shapiro konstaterar att Folkhälsomyndighetens siffertrixande alltid skapar en falsk bild där det ser ut som att verkligt ovaccinerade personer klarar sig sämre och blir sjukare eller dör oftare än vad som faktiskt är fallet.

– Det här handlar ju inte vilka siffror som helst. De ligger till grund för diskriminerande åtgärder mot de ovaccinerade, som nästan har blivit ett skällsord i samhället i dag och lett till enorm splittring. Så varför grumlar ni den verkliga kontrollgruppen och redovisa hur det faktiskt har gått för de icke-vaccinerade jämfört med de övriga?

FHM-chefen kontrar med att hon ”inte vet vad hon ska svara” och att man redan ”tycker att man redovisar” sina siffror på ett bra och relevant sätt. Därefter får Shapiro inte ställa fler frågor under presskonferensen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!