Fru till polygamist får bostadsbidrag – som ensamstående

publicerad 25 juni 2020
- av Per Nordin
Mannen och hustrun har tio barn tillsammans.

En tiobarnsmor som är gift med en man som bor på en annan adress med en annan fru beviljas nu bostadsbidrag som ensamstående. Högsta Förvaltningsrätten slår dock fast att makens inkomst ska räknas in vid beräkningen av bidragets storlek.

Det är första gången som Högsta Förvaltningsdomstolen erkänner och tar ställning för polygami – en vanlig tradition i muslimska och animistiska länder. I det aktuella fallet ansökte kvinnan om bostadsbidrag som ensamstående. Hon är gift med en man som bor på en annan adress med en annan av hans fruar. Maken får själv också bostadsbidrag där han bor, skriver Dagens Juridik.

Försäkringskassan beviljade henne bidraget, men beslutet överklagades och Förvaltningsrätten nekade henne bostadsbidrag som ensamstående. Man konstaterade att makarna är att ”betrakta som två personer som lever i ett äktenskap och ska därmed anses bo tillsammans”. Även Kammarrätten valde att följa Förvaltningsrättens linje.


Annonser:


Högsta Förvaltningsdomstolen, som själva konstaterar att reglerna om bostadsbidrag utgår från att den som söker antingen är ensamstående eller ”make/sambo” med endast en person, valde ändå att bevilja kvinnans bostadsbidrag. Eftersom mannen i det specifika fallet inte samtidigt kunde anses vara make eller sambo till kvinnan och eftersom han redan hade ett bostadsbidrag – så väljer HFD att också bevilja kvinnan bidrag som ensamstående. Domstolen ansåg dock ändå att mannen bidrar till hushållets ekonomi och därför kommer hans inkomst beaktas vid beräkning av bostadsbidraget.

Mannen och kvinnan har tio barn tillsammans.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.