Fredsorganisationer: “Riskfyllt för Sverige och Finland att gå med i Nato”

Det nya kalla kriget

publicerad 13 maj 2022
- av Sofie Persson
Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin i Finland den 5 mars 2022.

Sveriges och Finlands regeringar väntas inom de närmaste dagarna ansöka till Nato för att ansluta länderna till militäralliansen.

Flera fredsorganisationer i båda länderna går nu samtidigt ut med en varning om att en påskyndad anslutning kan komma att påverka möjligheterna att verka för hållbar fred i världen – och inte minst säkerheten för Sverige och Finland.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet riktar flera fredsorganisationer från Sverige och Finland hård kritik mot de forcerade försöken att ansluta länderna till Nato.

Fredsorganisationerna menar att det är riskfyllt att ”ändra grundfundamenten för våra länders säkerhetspolitik utifrån en känslofylld och uppskruvad debatt” och ”inte minst i en spänd situation med ett oberäkneligt Ryssland”.

De finska och svenska regeringarnas åsikt har kanske ändrats – men riskerna med ett Natomedlemskap är desamma”, skriver de.

Vidare pekar man på Natos kärnvapenpolicy, som innebär att så länge det finns kärnvapen kommer man att vara en kärnvapenallians. I policyn finns heller inga begränsningar för när eller hur kärnvapen skulle kunna användas, inklusive användning av kärnvapen för en första attack.

I praktiken innebär det att våra länder skulle delta i förberedelser för att kärnvapenbomba civila”.

Fredsorganisationerna kritiserar också Natos försvarsstrategi, som man menar bygger på att ”hota sina motståndare med våld och krig med målet att förhindra dem från att anfalla” vilket då skulle kunna resultera i att en väpnad konflikt faktiskt bryter ut.

Ett Natomedlemskap riskerar att dra in Sverige och Finland i denna spiral av ökande osäkerhet. Hållbar fred skapas inte genom vapen och militärer tränade i krigföring utan genom förhandlingar, samarbete, diplomati och att åtgärda grundorsakerna till väpnad konflikt”, skriver de.

Att Nato faktiskt inte är en ”försvarare av demokratin” vill man också tydliggöra och understryker att länder som Turkiet och Ungern är medlemmar och att Sverige och Finland i så fall skulle bli allierade med dessa.

Dessutom knyter vi oss närmare USA:s säkerhetspolitik, som bland annat har mynnat ut i olagliga invasioner, krigsbrott och en vägran att bidra till internationella fördrag om nedrustning och mänskliga rättigheter, även innan Trump”, skriver fredsorganisationerna.

Sverige och Finland måste ha fortsatt starka röster för nedrustning, demokrati och fred samt förbli kärnvapenfritt, menar organisationerna.

Det gör båda våra länder, vårt närområde och världen till en säkrare plats”, avslutar de.

Om debattörerna

Agnes Hellström, ordförande Svenska Fred- och Skiljedomsföreningen
Laura Lodenius, verksamhetsledare Finlands Fredsförbund
Malin Nilsson, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, Sverige
Sirkku Järvelä, ordförande Women's International League for Peace and Freedom, WILPF, Finland
Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!