Försvarsmakten: Svenskt vatten kränktes i höstas

Det är ställt ”utom allt rimligt tvivel” att det var en främmande ubåt som kränkte svenskt vatten i oktober 2014. Detta enligt Försvarsmaktens slutgiltiga analys som publicerades under onsdagen.

publicerad 23 september 2015
Två av försvarets korvetter, HMS Visby och HMS Helsingborg

Det var i oktober 2014 som Underrättelseoperationen i Stockholms skärgård 2014 inleddes efter att vittnesuppgifter kommit in om att en främmande ubåt befann sig i Stockholms skärgård. Men enligt Svenska Dagbladet hade Försvarets Radioanstalt (FRA) uppfattat ett radiosamtal på ryska dagen innan vittnesuppgifterna.

Enligt källor som tidningen pratat med var det ett larm från en skadad rysk miniubåt som var belägen i närheten av Kanholmfjärden, Stockholms skärgård. Ubåtslarmet ska ha gått till en sändare i Kaliningrad i Ryssland. Tidningens uppgifter varken dementerades eller bekräftades av Försvarsmakten.

Efter att försvaret genomsökt stora delar av Stockholms skärgård i flera dagar hade fortfarande ingen rysk ubåt hittats. Däremot hade man fått in en foto på vad som antogs vara en miniubåt i Stockholms skärgård. Det hela visade sig dock vara falskt och Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten bad sedan om ursäkt för de felaktiga uppgifterna.

Nu har Försvarsmakten genomfört sin slutgiltiga analys av händelserna i oktober 2014. Enligt Försvarsmakten är ställt ”utom allt rimligt tvivel” att det var en främmande ubåt som kränkte svenskt vatten i fjol.

”Med hjälp av geologisk expertis har bottenspår analyserats noggrant. Försvarsmakten har inhämtat underrättelser från Säkerhetspolisen och gjort djupintervjuer med de personer som gjort viktiga observationer. Av omkring 300 rapporter som gjorts har cirka 150 analyserats djupare varav 21 har bedömts som särskilt intressanta”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Däremot har ingen nationalitetsbestämning på ubåten har kunnat göras.

Analysen har också presenterats för utrikesnämnden och försvarsutskottet. I ett uttalande skriver Försvarsdepartementet att detta stärker bedömningen att säkerhetsläget i Sveriges närhet har försämrats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!