Försökte ta sig in i EU – med afghanska asylaktivistens id-handlingar

publicerad 22 maj 2020
- av Per Nordin
Fatemeh Khavari talar på Bokmässan 2018.

Tidigare i år stoppade turkisk polis en afghansk kvinna som försökte flyga från Istanbul till Barcelona. Kvinnans resehandlingar, uppehållstillståndskort och även passet visade sig vara falska och tillhöra den i Sverige högt profilerade afghanska asylaktivisten Fatemeh Khavari.

I ett mail som skickades den 28 januari från det svenska konsulatet i Istanbul till gränspolisen i Sverige, skriver man att en kvinna som sannolikt är från Afghanistan har försökt resa på ett svenskt uppehållstillstånd som inte är hennes. Hon uppvisade även ett afghanskt pass i samband med bordningen. Varken pass eller UT-kort (uppehållstillståndskort) var spärrade.

Både passet och UT-kortet tillhörde den notoriska afghanska asylaktivisten Fatemeh Khavari, som främst är känd för att ha lett manifestationer för så kallade ensamkommande asylsökande på Medborgarplatsen i Stockholm. Khavari var även frontfigur för asylorganisationen Ung i Sverige då den var som mest aktiv.

Hon kom till Sverige tillsammans med sin familj från Iran så sent som 2015 i samband med den eskalerande migrantvågen till Europa, och har sedan dess blivit något av rikskändis efter att ha blivit nästintill ett stående inslag i mainstreammedia. 2018 släppte hon självbiografin Jag stannar till slutet på Norstedts förlag, som i höst även ska sättas upp som pjäs på Stockholms stadsteater.

Khavari bekräftar att hennes pass och UT-kort påträffats på en kvinna i Turkiet, som försökt ta sig in i EU. Hon säger själv att hon varit på semester i hemlandet i två månader och att hennes väska, som innehöll hennes id-handlingar, blivit stulen.

Enligt Khavari har hon polisanmält stölden till iransk polis och efter åtta-nio dagar blev hon kallad till en polisstation där hon fick igen id-handlingarna. Khavari kan inte förklara hur turkiska myndigheter kunde veta att ett svenskt UT-kort och ett afghanskt pass skulle skickas till just Iran. Inte heller hade passet eller UT-kortet hade spärrats, eftersom hon själv använde handlingarna för att resa hem till Sverige igen senare.

Khavari menar sig heller inte ha någon dokumentation från den iranska polisen och inte heller några sparade mail från kontakten med svenska ambassaden i Teheran, vilken hon påstår att hon haft kontakt med efter stölden.

Enligt en källa inom polisen, som Kvartal varit i kontakt med, är det högst osannolikt att man skulle ha skickat tillbaka Khavaris handlingar till Iran utan att först göra en grundlig utredning – vilket skulle tagit betydligt längre tid än åtta-nio dagar. Enligt källan är det ett troligare scenario att hon lånat ut eller sålt sina handlingar till den afghanska kvinnan. När kvinnan sedan blev stoppad i Turkiet och skickad tillbaka till Iran ska hon ha återlämnat handlingarna till Khavari.

Khavari håller dock fast vid sitt ord och säger att hon varken sålt eller lånat ut sina resehandlingar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!