Fler sydsudanesiska migranter till Sverige

publicerad 20 januari 2021
- av Isac Boman

Tidigare har väldigt få migranter kommit till Sverige från Sydsudan, men nu ökar immigrationen märkbart från landet. 2019 fick 223 sydsudaneser stanna som kvotflyktingar. 2020 har ytterligare 274 fått uppehållstillstånd i Sverige.

De sydsudanesiska migranter som redan fått uppehållstillstånd och kommit till Sverige har placerats i kommunerna Ale, Ekerö, Haninge, Krokom, Kungsbacka, Lidingö, Lund, Mölndal, Solentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Söderköping, Täby, Uppsala, Vaxholm och Vilhelmina.1

De sydsudaneser som väntar på att komma till Sverige kommer placeras i Ale, Botkyrka, Ekerö, Falkenberg, Ljusdal, Lomma, Mörbylånga, Norrtälje, Nynäshamn, Partille, Robertsfors, Skurup, Sollentuna, Solna, Stenungsund, Stockholm, Tjörn, Trelleborg, Trosa, Täby, Vadstena, Vallentuna, Värmdö och Österåker.

Sydsudan är ett av världens mest våldsamma och underutvecklade länder som präglats av omfattande svält, etniska konflikter, grov brottslighet och systematiska gruppvåldtäkter. Kritiker pekar på att gruppen bedöms vara särskilt svårintegrerad i västerländska samhällen inte endast på grund av kulturella faktorer utan även mot bakgrund av den kontroversiella men faktiska data som finns om gruppens genomsnittliga IQ-nivåer, som återfinns bland de lägsta i världen.

En studie på området, omfattande folkgrupperna shilluk och nuer, som i likhet med merparten av befolkningen i Sydsudan tillhör de nilotiska folkslagen, visar att samtliga testade hade en IQ på under 55 – nivåer som är så låga att de är svåra att mäta med de konventionella typer av IQ-tester som används i form av Ravens matriser – samma typ av tester som exempelvis Mensa använder. Forskargruppen, som bland annat inkluderar den erkände psykologen Richard Lynn, skriver sammanfattningsvis att sydsudanesiska artonåringar i snitt presterar sämre i testerna än brittiska nioåringar, men något bättre än brittiska sjuåringar.

I november 2013 uppmärksammades en 30-årig asylsökare från Sydsudan för att ha kapat en buss i Norge, då denne knivmördade de ombordvarande passagerarna och busschauffören. Dådet ska ha skett i protest mot att han skulle utvisas till Spanien, där han enligt Dublin-förordningen skulle ha sökt asyl. Bland offren fanns förutom busschauffören en 19-årig norsk kvinna och en svensk man i 50-årsåldern.

Sydsudan bildades 2011 genom utbrytning från Sudan, numera Nordsudan.

Cirka tre femtedelar av befolkningen är kristna, följt av inhemska traditionella religioner. Det officiella språket är engelska och runt huvudstaden Juba används ofta även en lokal variant av kreolsk arabiska som lingua franca. Medianåldern i landet är blott 19 år.

Mellan 2013 och 2015 utkämpades ett blodigt inbördeskrig med rötter i gammal rivalitet mellan de största folkgrupperna i landet - dinka och nuer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!