Få barn och unga identifierar sig idag som feminister, enligt Ungdomsbarometern. Samtidigt blir det vanligare för flickor att sträva efter familjeliv, istället för karriärliv.
I en ny undersökning har man tittat på Sveriges 7-14-åringar, det vill säga ”Generation Alpha”. Där kan man konstatera att det är ovanligare för barn att identifiera sig med diverse politiska ideologer. Endast tre procent av deltagarna väljer att identifiera sig som feminister. Istället är det vanligare att identifiera sig med trendande livsstilar från sociala medier, där bland annat 14 procent av flickorna anser sig vara en ”soft girl”. Begreppet innebär i korthet att flickor fokuserar på välmående och att vara hemma, istället för att satsa på karriär. Bland pojkar identifierar sig 36 procent som ”gamers”.
Jessica Åkerström, analyschef vid Ungdomsbarometern, pekar dock mot att begreppet feminism kan vara svårt för yngre att förstå.
– Det får man ju ha med sig att de allra yngsta kanske inte ens vet vad begreppet feminist är eller innebär, säger hon till Nya Dagbladet. Det är ett komplext, svårt och ibland okänt begrepp.
Däremot betonar hon också att även i den äldre generationen, det vill säga 15-24-åringar, kan man se att allt färre väljer att identifiera sig som feminister.
– Tittar man på unga i stort är det en generell rörelse som vi har sett varit på gång. Det är inte lika vanligt att man överhuvudtaget använder politiska begrepp när man talar om sin egna identitet.
”Antifeministiskt”
I Ungdomsbarometern kan man se en tydlig trend de senaste åren bland 15-24-åringar, eller ”Generation Z”, gällande just feminism. Sedan 2021 har andelen som identifierar sig som feminister minskat från 30 procent till 23 procent. Däremot är det första gången man gör undersökningen på 7-14-åringar, varför man inte kan säga om det skett en ökning eller minskning.
Just ”soft-girl”-trenden har debatterats flitigt där en del anser att denna är ”antifeministisk” medan andra hävdar att den är en motreaktion på prestationssamhället.
Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet, anser i en debatt mot Denice Vesterberg, vice talesman för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, att ”soft girl”-trenden är ”sorglig” och pekar på att den nått popularitet samtidigt som det växer fram en ”politik som drar mot nationalismen” och ”könsstereotyper som börjar hylla hemmafru-idealet”.
– Det är bedrövligt tycker jag, säger hon i Veckans snackisar i skattefinansierade SVT.
Vesterberg ställer sig däremot positiv till trenden där hon påpekar att både kvinnor och män själva kan välja vad de vill göra i sina familjeliv.
– Jag tycker det är skönt att det här också uppmärksammas och att man kan gå tillbaka till de traditionella könsrollerna, men i ett samhälle där män och kvinnor fortfarande har samma möjligheter och samma rättigheter.