Falsk läkare gripen

publicerad 3 augusti 2017

En person som utgett sig för att vara läkare och som lurat äldre att köpa falsk mirakelmedicin greps nyligen i England.

– Personen har ringt upp äldre och utgett sig för att läkare och ringa från deras vårdcentral, säger Håkan Carlsson chef för CIRCA-gruppen vid utredningssektionen i polisregion Väst.

De som kontaktats har fått höra att de haft olika sjukdomar, allt från vitaminbrist till livshotande sjukdomar som cancer och erbjudits en ny mirakelmedicin. För att få mirakelmedicinen har offren fört över eller skickat pengar till adresser främst i England. Det har även förekommit att de skickat sina bankkort och koder varefter bedragaren tömt kontot.

– Sedan februari 2016 har vi fått in mer än 600 anmälningar om bedrägeri och försök till bedrägeri med detta tillvägagångssätt, säger Håkan Carlsson.

Polisens CIRCA-grupp, som håller i utredningen, har ett nationellt uppdrag att identifiera, kartlägga, samordna och utreda seriebrottslighet mot äldre. Polisiär samverkan både nationellt och internationellt har gjort att den misstänkta personen kunde efterlysas internationellt och sedan gripas i England.

– Gripandet och utlämningen av personen till Sverige innebär att utredningen nu går in i nästa fas med bland annat förhör med den misstänkte, säger Håkan Carlsson.

Redan innan gripandet har CIRCA-gruppen tillsammans med sjukvården undersökt om det förekommit dataintrång eller att någon obehörig skulle fått tillgång till patientuppgifter beträffande dem som drabbats av brotten.

– Vi har inte kunnat hitta några tecken på att så varit fallet, säger Håkan Carlsson.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.