Extrema väntetider på akuten i Norrbotten

publicerad 12 juli 2019

Sommaren har inneburit extrema väntetider på akutmottagningen vid det största sjukhuset i Norrbotten, Sunderby sjukhus. Patienter uppmanas ta med sig läkemedel och proviant för ett dygn innan man åker in till akutmottagningen. Väntetiderna på akuten har i flera fall uppgått till långt över 24 timmar.

Arbetsbelastningen och arbetssituationen vid Sunderby sjukhus, beläget mellan Luleå och Boden i Norrbotten har lett till extrema väntetider på sjukhusets akutmottagning. Sommarbemanning och ett högt söktryck från patienter medför väntetider som i flera fall har passerat dygnsgränsen. Patienter på väg till akuten uppmanas nu ta med sig egna läkemedel och proviant för att klara sig ett dygn i den svenska sjukvården.

Källor på Sunderby sjukhus som NB Nyhetsbyrån har talat säger att situationen är lika ansträngd som ovärdig. Patienter som söker vård för olika livshotande eller mycket allvarliga sjukdomstillstånd och skador får hjälp snabbt. Samtidigt får majoriteten av patienterna vänta extremt länge på läkarundersökning och vård.

Avstånden till andra sjukhus försvårar en spridning av patienterna och möjligheten att hänvisa patienter till andra sjukhus i regionen. Vårdkrisen på Sunderby sjukhus har även skapat en tyngre belastning på ambulanssjukvården i Norrbotten, som i allt högre utsträckning får transportera patienter mellan sjukhusen i Norrbotten.

Sunderby sjukhus invigdes 1999, och ersatte då sjukhusen i Luleå och Boden. Sjukhuset har drygt 2500 anställda och cirka 380 vårdplatser.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrå
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.