Under coronakrisen begränsades medborgarnas fri- och rättigheter kraftigt och många drabbades av psykisk ohälsa eller pressades att vaccinera sig med de experimentella mRNA-vaccinen eftersom de annars riskerade att bli av med sina jobb.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) lovar dock nu att fler ”pandemier” är att vänta och att svenska myndigheter då kommer att agera mer ”kraftfullt” än förra gången.
Även om Sverige till skillnad från många andra länder inte stängde ner samhället helt under covid-19 fick makthavarnas beslut stor påverkan på den enskilde medborgarens liv.
Allmänna sammankomster förbjöds eller begränsades kraftigt, besöksförbud infördes på äldreboenden och vaccinationskrav infördes på en lång rad offentliga arbetsplatser – ibland även för befintlig personal.
Medborgarna uppmanades – eller tvingades bära ansiktsmasker och särskilda ”vaccinpass” infördes där enbart de som kunde uppvisa att de låtit sig injiceras fick tillgång till exempelvis resor, kultur- och idrottsevenemang – medan ovaccinerade personer var fortsatt bannlysta.
Coronarepressionen, i kombination med en utbredd och berättigad oro för vaccinens skadliga hälsoeffekter, ledde också till omfattande protester i flera svenska städer där deltagarna menade att ett slags medicinskt apartheidsamhälle höll på att införas.
”Kommer sannolikt att återkomma”
I februari 2022 togs de sista restriktionerna bort – men vissa grupper uppmanas än idag att ta så kallade påfyllnadsdoser, och Jakob Forssmed är noga med att påpeka att regeringen förväntar sig fler ”pandemier” framöver.
– Pandemi är inget vi lagt bakom oss. Det är något som sannolikt kommer att återkomma, säger han i en intervju med Bonniertidningen DN.
Socialministern hävdar att svenska myndigheter inte var förberedda när covid kom och att man nästa gång kommer att ta krafttag redan från start.
– En uppenbar lärdom är att Sverige hade kunnat agera mer kraftfullt vid pandemins början.
Vaccin kan köpas in på EU-nivå
Bland annat håller regeringen på att ta fram en ”nationell pandemistrategi” som beskrivs som ”en pärm som man ska kunna ta ner från bokhyllan för att se vem som gör vad i den här situationen”. Även Folkhälsomyndigheten ska få en betydligt större och mer aktiv roll framöver.
– Folkhälsomyndigheten ska ha en kapacitet att kunna agera proaktivt i krissituationer och vara handlingskraftig. Det är väldigt viktigt i den här typen av situationer.
Forssmed hävdar att Sverige är ”bättre rustade idag” och menar att detta också gäller på EU-nivå, då flera överstatliga myndigheter har byggts upp för att hantera påstådda internationella hälsohot. Att vaccin och läkemedel nu kan köpas in gemensamt av EU-länderna påstås också vara en positiv förändring.
Socialministern är noga med att betona att svenskarna inte kan lägga covid-19 bakom sig, utan tvärtom måste vara förberedda på att en ny ”pandemi” kan komma att drabba Sverige framöver.
– Av respekt för dem som dog och drabbades hårt behöver vi hålla deras minnen levande och försöka vara bättre förberedda nästa gång, heter det.
Enorma negativa effekter
Nya Dagbladet bevakade flitigt den förda covid-politiken i Sverige och internationellt när det begav sig.
I efterhand har det framkommit att mRNA-vaccinen har varit förenade med stora risker och en lång rad dödsfall kopplade till dessa har också rapporterats in runtom i världen.
Vidare ledde nedstängningspolitiken inte bara till enormt ekonomiskt lidande, konkurser och kraschade ekonomier – utan också till en kraftig ökning av psykisk ohälsa – inte minst hos barn och unga, vars liv förändrades radikalt av politikernas beslut.