Efter att ha kontaktats av journalister från skattefinansierade Sveriges Radio väljer Bokus och Akademibokhandeln att plocka bort flera kontroversiella böcker ur sina sortiment.
Trots beslutet säger Bokus pressansvarige till Nya Dagbladet att man ”varken kan eller vill ta ställning till kundernas förmåga att bedöma olika verk”.
Det handlar bland annat om Sions vises protokoll, från tidigt 1900-tal, som anses vara en sionistisk skrift som beskriver en judisk sammansvärjning med målsättningen att uppnå världsherravälde genom att använda ”redskap” som frimurare, liberaler, kommunister och kapitalister. En skrift som beskrivits som ”antisemitisk” och som i nästan 100 år varit föremål för mycket debatt, kontroverser och kritik.
– Det handlar om den sorts böcker som lett till förföljelse och folkmord genom historien och som även idag leder till hot, hat och terror mot judar och andra grupper och minoriteter, säger Mathan Shastin Ravid, kanslichef på Svenska kommittén mot antisemitism till SR.
Det är inte första gången Bokusgruppen plockar bort kritiserad litteratur. När Nya Dagbladet tar kontakt menar man att förlaget ifråga (Clemens & Blair) är ”högerextremt/nazistiskt” och att samtliga deras utgivningar har spärrats.
”När det gäller vårt sortiment följer vi vår sortimentspolicy. Vi har över 10 miljoner titlar till försäljning. Vi kan inte gå igenom alla titlar manuellt och vi varken kan eller vill ta ställning till våra kunders förmåga att bedöma olika verk”, hävdar pressansvariga Alexandra Fröding.
”Svåra avvägningar”
Hon berättar också att det ”ibland är svåra avvägningar” kring vilka böcker som ska få finnas kvar i sortimentet men att man i detta fall ”redan tidigare tagit ställning till att vi inte vill sälja denna bok”.
”Vi strävar efter att i så stor utsträckning som möjligt tillgängliggöra litteratur och information, men vi säljer inte böcker som bryter mot lagen och/eller innehåller hets mot folkgrupp, barnpornografi, barnaga, olaga våldsskildring, uppmanar till fysisk skada och våld, uppvigling, förtal eller att det är uppenbart att författaren gör intrång i annans upphovsrätt”, förklarar hon vidare.
Såväl Bokus som Adlibris, de dominerande bokhandlarna i Sverige, har vid ett stort antal tidigare tillfällen tagit bort böcker ur sortimentet efter att dessa eller förlagen bakom böckerna pekats ut som just ”högerextremistiska” eller ”nazistiska”. Ofta har böckerna försvunnit efter påtryckningar från från journalister eller lobbygrupper – exempelvis den vänsterextrema stiftelsen Expo.