Barn i Filipstad tvingas byta skola för att öka integrationen

publicerad 23 maj 2022
- av Sofie Persson

I höstas valde man i Filipstad att göra en förändring av skolstrukturen för att minska segregationen bland eleverna. Flera elever tvingades därför byta skola för att skapa en jämnare fördelning mellan svenskfödda och nyanlända elever.

I Filipstad beslutade politikerna förra året att man ville öka integrationen i skolorna och valde då att tvinga en stor del barn att byta skola. Anledningen var att man ansåg att skolorna var för uppdelade mellan svensk-födda och nyanlända, därför ville man inom kommunen blanda barnen för att minska den uppdelningen.

70 procent av våra barn hade ett annat modersmål än svenska, och på Åsenskolan var det tvärtom. Vi tror att det har en stor betydelse för framtiden att de lär känna varandra, säger Maria Nordlund Svanlind, som är rektor på Strandvägsskolan till skattefinansierande SVT.

I höstas genomfördes förändringarna och alla de yngre barnen har nu samlats på Strandvägsskolan och de äldre på Åsenskolan. De som bytt skola måste nu åka skolbuss.

Det var pirrigt i början, säger andraklassaren Nova Gradin, som är en av eleverna som tvingats byta skola. Idrottsläraren Max Danielsson menar att det var jobbigt för flera barn i början.

I början var det jobbigt för många som hade samma kompisar och kanske fick byta klass och splittras, säger Danielsson.

Flera föräldrar var missnöjda med att deras barn skulle tas ifrån sin trygghet och tvingas byta skola. Johan Sundström, en förälder till ett barn som tvingas till skolbyte, menar att det inte är barnens uppgift att användas som ett integrationsverktyg.

Barnen kan inte göras till integrationsverktyg, det är inte deras utan politikernas uppgift att lösa segregationen, sade föräldern Johan Sundström till SVT.

Sundström var en av initiativtagarna till en namninsamling som krävde att kommunen skulle hålla en folkomröstning i frågan och efter över 1000 underskrifter var detta avsikten. Dock tog sig politikerna runt kravet från medborgarna och det slutade med att det inte blev någon folkomröstning överhuvudtaget, rapporterade Nya Wermlands-tidningen under maj förra året.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!