Antalet dödsfall i trafiken ökar

publicerad 10 december 2018

Antalet personer som dödas trafiken har ökat kraftigt under 2018, efter flera år av sjunkande dödstal. Trafikpoliser säger att en allt mer hetsig och osäker trafikmiljö kan ligga bakom ökningen. Dessutom anser man att bilisterna på de svenska vägarna kör allt farligare nuförtiden med mindre respekt för gällande trafikregler. 

Efter flera år av sjunkande dödstal på de svenska vägarna ökar antalet dödade i trafikolyckor. Vid novembers utgång hade 287 personer avlidit efter trafikolyckor. Detta kan jämföras 253 totalt under 2017, och 270 respektive 259 avlidna under 2016 och 2015. Enligt trafikexpertis på Trafikverket, som uttalat sig för SVT, skall ökningen bero på mer trafik på de svenska vägarna.

Trafikpoliser som NB Nyhetsbyrån varit i kontakt med sågar trafikexpertisens slutsats. Man konstaterar att trafikökningen har pågått under alla år, och även innan 2018 – då antalet dödsfall i trafiken minskade. Man uppger från NB:s källor att antalet dödsfall med stor sannolikhet är en konsekvens av en allt mer utbredd laglöshet på svenska vägar. Allt fler bilförare kör allt mer aggressivt, och respekten för trafikreglerna har minskat radikalt.

Trafikpolisen lyfter även fram att det nu finns allt fler personer på de svenska vägarna som har fått sin körutbildning i andra länder, med en annan trafikkultur och trafikmiljö. Detta kan enligt de trafikpoliser som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med vara en del av förklaringen till trendbrottet rörande antalet döda på de svenska vägarna.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.