Ännu hårdare restriktioner att vänta till jul

Coronarepressionen

publicerad 1 december 2020
- av Isac Boman
Coronarestriktionerna väntas hårdna under julen.

Trots pandemiöverdrifterna kan den pågående coronarepressionen hårdna ytterligare lagom till jullovet – där myndigheterna begränsar resande och uppmanar alla att bära munskydd. Flera profilerade tyckare stämmer in i mainstreammedias höga tonläge och efterlyser än mer drakoniska åtgärder i Sverige.

Fredrik Elgh, professor i virologi och flitigt anlitad tyckare i mainstreammedier i coronarelaterade frågor, säger till Bonniertidningen Expressen att han inte tror att ”sjukvården kommer att acceptera att den här kurvan fortsätter”.

Elgh är inte nöjd med begränsningarna och hade helst sett att samtliga butiker stängdes ner och att all undervisning gick över till distans. Därtill hoppas han att myndigheterna går ut och rekommenderar att svenskarna bär munskydd så snart som möjligt.

– Det är en åtgärd som är väldigt lätt att rekommendera och som skulle ha viss effekt åtminstone, kommenterar Finn Nilson, docent i riskhantering vid Karlstad universitet.

Fredrik Elgh säger också till tidningen att han själv gärna hade sett betydligt fler restriktioner om han själv fick bestämma, bland annat gentemot restauranger och krogar.

– Man skulle kunna säga att alla restauranger måste stänga under fyra veckor, men det skulle behöva paras med att restaurangägarna får betalt för det, fortsätter han.

Att striktare reserestriktioner kan bli aktuella till jullovet tror även Joacim Rocklöv, professor i hållbar hälsa vid Umeå universitet. Han påstår att lovhögtiderna bidrar till en ökning av smittspridningen men anser också att äldreboendena kan stänga på nytt med motiveringen att smittspridningen måste bromsas.

Sveriges starka grundlagar och befolkningens friheter är någonting som kan sätta käppar i hjulen för hårdare repression, menar flera experter. Därför är det åtminstone inledningsvis sannolikt att de utökade restriktionerna istället kommer som rekommendationer snarare än hårdare lagar.

– Problemet för regeringens sida är att man har väldigt få verktyg att ta till, eftersom man inte har någon krislag, säger Finn Nilson, docent i riskhantering på Karlstad universitet.

Nilsson menar vidare att regeringen ”kan försöka väcka en oro” och skrämma människor till att följa rekommendationerna.

– En hårdare och tuffare retorik är nog den mest effektiva lösningen just nu, säger Finn Nilson.

Fredrik Elgh i sin tur menar att myndigheterna visst kan införa hårdare repression och exempelvis stänga landets skolor från en dag till en annan eller sätta befolkningen i karantän.

– De 21 lokala smittskyddsläkarna har långtgående möjligheter att i en pandemisk situation ta till exempelvis rejäla karantänsbestämmelser, hävdar han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!