MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 15 juli 2025

tisdag 15 juli 2025

Allvarligt att hota i sociala medier

publicerad 2 oktober 2017

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Just nu är en skolelev misstänkt för grovt olaga hot mot grupp efter att ha skickat ett hot i sociala medier riktat mot elever på en utpekad skola. Att skriva och lägga ut något som kan uppfattas som ett hot kan få stora konsekvenser.

Måndagen den 25 september fick polisen i södra Stockholm in en anmälan om ett hot via ett meddelande i sociala medier mot en skola. Polisen startade en insats och fick med skolans hjälp reda på vem som kunde vara avsändare. Den misstänkte skoleleven greps och är nu misstänkt för grovt olaga hot mot grupp. Själv hävdar eleven att det var ett skämt.

– Att hota sina skolkamrater är inte okej. Polisen kan inte avgöra om det är ett skämt och måste alltid utgå från att det är på allvar och startar därför upp en insats vilket kräver stora resurser. Så tänk till innan ni trycker på skicka-knappen, säger Johan Kust, kommunpolis i Nacka.

Hot tas på största allvar
Att hota att skada en annan person är ett brott som kallas olaga hot. Att skriva att man tänker slå ihjäl någon är alltså typiskt sett ett brott.

– Hotar man flera personer i en skola kallas det olaga hot mot grupp. Det handlar det om när man till exempel skriver att man ska skjuta i skolan. Den här typen av hot tas alltid på största allvar av polisen, som gör allt för att spåra den som hotat, säger IT-brottsspecialisten Anders Ahlqvist vid polisens nationella operativa avdelning.

När den här typen av brott utreds tar man vanligen telefonen, surfplattan eller datorn i beslag för att säkra bevis. En sådan undersökning tar relativt lång tid, och under den tiden är man alltså utan sin utrustning. Är man under 15 år kan man inte åtalas för brott. Däremot informeras de sociala myndigheterna om vad som hänt och den som begått brott kallas tillsammans med sina föräldrar till samtal.

Viktigt att polisanmäla
Ett råd är att agera på samma sätt på nätet som du gör när du träffar folk på skolan, på träningen eller på gatan. Skriv aldrig något hotfullt, elakt eller kränkande. Även om du skojar kan det vara ett brott om andra missförstår dig.

Om man är utsatt för något som känns riktigt jobbigt, till exempel en bild i en privat situation som man inte vill att andra ska se eller att någon sprider allvarliga rykten, ska man polisanmäla det.

– Det kan vara svårt att själv veta om det som hänt är ett brott. Då kan man kontakta polisen och fråga dem eller anmäla för säkerhets skull, säger Johan Kust.


 

Var går gränsen i sociala medier?
Vet du om att det kan vara ett brott att publicera filmer och bilder på nätet? Det beror såklart på vad de föreställer. Om du sprider allvarligt kränkande bilder eller filmer om någon, eller sprider ett rykte, kan det vara ett brott som kallas förtal. Det gäller oavsett om det är sant eller inte. Man får heller inte ta andras bilder eller filmer och publicera hur som helst utan tillstånd.

Vad som är brottsligt och inte brottsligt är inte alltid så enkelt.

  • Om man skriver något hotfullt till någon som tror att det är allvarligt menat, blir rädd och polisanmäler kan det vara ett olaga hot. Om man skriver på nätet att någon är en hora kan det vara förtal, eftersom det är något man skriver för att få andra att tycka illa om någon.
  • Om man skriver att någon från skolan är tjock och ful är det förmodligen inget brott, eftersom lagstiftaren har bestämt att det är viktigt att folk får säga vad de tycker. Det kallas yttrandefrihet. Men om man gör det flera gånger eller om man skriver att han är äcklig för att han är bög kan det vara förolämpning eller förtal. Det gäller särskilt om man skriver något dumt om någons hudfärg, kön eller sexuella läggning.
  • Om man fotar någon i duschen kan det vara kränkande fotografering. Då behöver man inte ens lägga ut bilden på nätet för att det ska vara brottsligt. Om man gör det också kan det också vara ett brott. Om man lägger ut en bild på någon som har tyckt att det var okej att man tog bilden men inte vill ha den ute på nätet kan det vara ett brott mot personuppgiftslagen.
  • Om man bombarderar någon med sms när personen har sagt att de inte vill ha någon kontakt kan trakasseriet vara ett ofredande. Det gäller oavsett vad man skriver i sms:en – de behöver inte ens vara otrevliga.

 

Källa: polisen.se

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Totalförsvaret: Flashback är för fritt

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad Idag 17:16
– av Markus Andersson
Flashbacks och Totalförsvarets logotyper.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den statliga förvaltningsmyndigheten FOI uttrycker nu i en rapport att man bekymras över den höga graden av yttrandefrihet på det populära nätforumet Flashback.


Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 14 november 2022.


I en rapport med titeln ”En studie i fördom – Om rasistiska stereotyper i digitala miljöer”, har Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) bland annat undersökt inlägg som omnämner folkgrupper på Reddit, Flashback, Familjeliv, Twitter samt även fem stora nyhetsmediers kommentarsfält på Facebook. Slutsatsen man drar är att en betydande del av dessa uttrycker vad som beskrivs som ”fördomar mot personer med utomeuropeisk bakgrund”.

Man hänvisar bland annat till inlägg som för fram att vissa grupper tenderar att ha odemokratiska värderingar, inte kan integreras eller väljer att försörja sig på bidrag och brottslighet. Nordafrikaner och människor från Mellanöstern ska vara de grupper som svenskarna oftast nämner i negativa ordalag och FOI nämneren kraftig ökning av islamofobiska uttryck” i samband med korankravallerna 2022. FOI nämner vidare att judar som folkgrupp också diskuteras i dessa forum.

En grupp som däremot är överrepresenterad i antal omnämnanden per uppskattad gruppstorlek är judar, i synnerhet på Flashback”, står det att läsa i rapporten.

FOI konstaterar attFlashback utmärker sig i denna undersökning” och spekulerar i om orsaken till att judar där ofta omnämns i negativa ordalag är att man har ”minimal moderering jämfört med de andra forumen”. FOI menar även att Flashback är ”känt för att ha vad som skulle kunna beskrivas som en rå samtalston med bland annat mycket svordomar, och hårt tilltal, inklusive nedsättande benämningar på etniska minoriteter” – något som ska ses som ”en lingvistisk norm” snarare än tecken på ”faktisk aggressivitet”.

Flashback har i skrivande stund 101 moderatorer och 6 administratörer och har i många år profilerat sig som ett diskussionsforum som värnar yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Överst i regelverket citeras den 19:e artikeln i de mänskliga rättigheterna.

Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser”.

”Hets mot folkgrupp” är förbjudet enligt Flashbacks regelverk – precis som uppvigling och hot. Man har samtidigt hög tolerans gentemot inlägg och gör som regel en mer yttrandefrihetsvänlig tolkning än den betydligt mer snäva tolkning som förekommer på många andra forum och sociala medier.

Det är förbjudet att hota eller uttrycka missaktning mot särskilt utsatta grupper, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning. Nedsättande uttalanden mot en eller flera utpekade folkgrupper är tillåtet, förutsatt att kritiken är saklig och vederhäftig. Däremot kan generaliseringar av en hel folkgrupps beteende eller egenskaper vara förbjudet, ifall syftet är att avhumanisera eller att sprida fördomar med syfte till att nedvärdera hela gruppen”, står bland annat att läsa i regelverket.

FOI kräver i rapporten inte uttryckligen mer censur på Flashback, men betonar att teknikbolagen fått ”ökat ansvar” för att bekämpa ”rasism” på sina plattformar och att det är av yttersta vikt att ”stereotypbildning i digitala miljöer” analyseras djupare.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Skattefinansierade forskningen: ”Queera mäns anala sexualitet”

HBTQ-lobbyn

publicerad 11 juli 2025
– av Jan Sundstedt
Robert Jacobsson till höger i bild är doktorand i "genusvetenskap" och har tidigare drivit "Roberts rövskola" i skattefinansierade P3.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Forskarskolan ”Genus, humaniora och digital kultur” har beviljats 20 miljoner kronor från den statliga myndigheten Vetenskapsrådet. För dessa medel ska bland annat en så kallad genusforskare ägna de nästkommande 4,5 åren åt att doktorera med fokus på ”queera mäns anala sexualitet”.

Den nystartade forskarskolan är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Uppsala universitet och Södertörns högskola och beskrivs ha som mål ”att stärka länkar mellan genusstudier och digital humaniora och att bidra med kunskap om hur genus spelar roll i den sammanlänkade utvecklingen av digitala teknologier och kultur”.


Artikeln publicerades ursprungligen den 12 december 2023.


Nio doktorander (tre på varje lärosäte) finansieras genom forskarskolan. En av dessa är hbtq-aktivisten Robert Jacobsson, sexolog och tidigare känd från radioprogrammet Ligga med P3 med inslag som exempelvis denna Roberts rövskola.


Jacobsson har tidigare tilldelats Karin Boye-priset för att han är ”en radikal och queer radioröst som på ett inkluderande och nyskapande sätt talar om sex”. Han håller enligt egen utsago ”återkommande” föreläsningar om bland annat ”hbtq-kunskap”, ”normkritisk sexualundervisning” och ”fittfakta, kukkunskap och rövrevolution”.

”Heteronorm och homofobi”

Robert Jacobsson menar att det pratas alldeles för lite om ”queera mäns analsex” – och att detta är någonting som han vill fördjupa sig i och förändra med sin forskning i så kallad genusvetenskap.

– Dels tror jag att det handlar om heteronormen och att detta går utanför hur vi ser på vad är riktigt sex. Och sedan tror jag också det kan handla om delvis homofobi när vi kopplar det till män som har sex med andra män och det är lite detta jag är nyfiken på: vad betyder analsexet för den här gruppen, säger han till skattefinansierade Sveriges Radio.

Robert Jacobson säger sig vilja ”vara en katalysator för förändring” som ”går på djupet inom sexualitet, intimitet och öppnar upp för att förstå sexualitet djupare”. Han skriver också att han brukar föreläsa för ”lärare, socionomer, psykologer, hälso- och sjukvårdspersonal och för den bredare allmänheten”.

”Doktorand i rövologi”

Jacobsson är också aktiv på sociala medier – bland annat på Instagram där han kallar sig för Ass.ology. Han beskriver sig där som ”en doktorand i rövologi” och publicerar inlägg och uppdateringar om sin aktivism och ”forskning”.

Hej från kontoret! Den här dagen läser jag igenom flera analsexartiklar från olika forskningsfält. I kväll blir det digitalt möte med andra forskare som tittar på analsex”, deklarerade han under förra veckan.

I tidigare forskning har anus varit privat, dolt – och passivt. Ivern, njutningen, glädjen, aktiviteten och äventyret i att använda rumpan i sexuell aktivitet är mycket bristfällig”, skriver han i ett annat inlägg.

Doktoranden är också aktiv på X där han bland uttrycker sin glädje över att han nu under flera års tid får betalt genom offentliga medel för att läsa om ”analsex” och ”gayhistoria”.

Nya Dagbladet har sökt Robert Jacobsson, som dock valt att avstå från en kommentar.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Klimatextremisterna blockerade ambulans – frias av HD

Klimatöverdrifterna

publicerad 11 juli 2025
– av Isac Boman
Polisen avlägsnar vägblockaden i augusti 2022.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En nästan tre år lång rättsprocess avslutades i veckan när samtliga aktivister från Återställ Våtmarker frias för blockaden av E4-motorvägen i augusti 2022, som vid sidan av långa köer även försenade en ambulans under utryckning.

Enligt HD var vägblockaden inte jämförbar med sådana hot mot vitala samhällsintressen som krävs enligt lagen för fällande dom för sabotage, och friar därmed samtliga deltagare i den klimatalarmistiska gruppens aktion. HD understryker framförallt betydelsen av demonstrationsfriheten och yttrandefriheten i en dom som blir vägledande för hur civil olydnad ska bestraffas, vilket i praktiken alltså öppnar för fler motorvägsblockader.

Rättsläget har hittills varit oklart kring vad som utgör en allvarlig störning eller hinder i dessa fall. Det är bra att vi nu har fått tydlig vägledning från Högsta domstolen om hur åtal för sabotage ska bedömas i framtiden, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin i HD:s pressmeddelande.

Själva beskriver gruppen sin aktion som en ”kärlekshandling”.

Seger! Idag ska vi fira att sabotageanklagelsen är skjuten i sank för sista gången. I mitt hjärta har jag hela tiden vetat att jag agerat precis rätt. Att sitta fredligt och öppet på en motorväg och kräva att utsläppen minskar är bland de starkaste kärlekshandlingar till våra barn och till livet du kan göra, och vi gjorde precis det, säger en av de friade i klimatgruppens pressmeddelande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

MP-ekonomen: Bra att det föds färre barn i Sverige

Klimatöverdrifterna

publicerad 11 juli 2025
– av Isac Boman
Miljöpartisen Lennart Olsen ser barnen som en onödig belastning för ekonomin och för miljön.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

94 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Att färre barn föds i Sverige är bara bra för miljön, menar MP-politikern Lennart Olsen. Barn och ungdomar kostar också mer än äldre, som ändå kan arbeta i högre ålder om man höjer pensionen, tillägger han.

Olsen skriver i en debattartikel på Bonniertidningen DN att man borde se positivt på att svenskarna inte reproducerar sig.

Här behövs ett omvänt synsätt, där lägre födelsetal och på sikt minskande befolkning ska välkomnas för att minska rovdriften på jordens ekosystem”.

Miljöpartisten menar att regeringens utrednings ambition att föreslå åtgärder för att höja de mycket låga födelsetalen i Sverige är ”missriktat”. Han menar att staten kan spara pengar på att det föds färre barn.

För statens och kommunsektorns ekonomi är barn och ungdomar en mycket större utgift än de äldre. Det beror på att i stort sett alla människor mellan 0 och 20 år kostar mycket pengar i form av förskola, skola, högre utbildning, föräldraförsäkring, barnbidrag med mera”, förklarar Olsen sin tes och menar att äldre heller inte kommer att behöva lika mycket pension om man höjer pensionsåldern ytterligare.

Framförallt ser MP-ekonomen dock möjligheten att färre svenska barn ska leda till ett bättre klimat på sikt.

De positiva effekterna av en sådan utveckling kan då också få genomslag och leda till ett minskat tryck på jordens ekosystem”, skriver Olsen.

Olsen representerar en så kallad nymalthusiansk linje, en ideologisk strömning som strävar efter minskad befolkning och starkt präglar den klimatalarmistiska rörelsen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.