Allt fler unga poliser flyr yrket

publicerad 12 juli 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Poliser som inte fyllt 40 år lämnar allt oftare polisyrket. Bakom avhoppen ligger ett allt ökande missnöje mot polisledningen.

Mellan 2011-2014 lämnade cirka 70-90 poliser som var yngre än 40 år sitt yrke årligen. I fjol, 2015, var motsvarande siffra 121 avhopp. Bara under de fem första månaderna av 2016 har hela 95 poliser yngre än 40 år slutat, rapporterar SVT.

Orsaken till avhoppen är ett ökande missnöje mot polisledningen och de låga lönerna. När Polismyndigheten för något år sedan genomförde en större omorganisation upplevde många poliser att det försämrade deras arbetssituation och tryggheten för medborgarna.

Vi kommer längre bort från medborgarna. Vi ger medborgarna sämre service. Eftersom vi centraliserat all polisverksamhet och stängt närpolisen så är vi inte närvarande på samma sätt. Det gör mig frustrerad, säger Therese Löthman, före detta polis, till SVT.

Många som lämnar polisyrket söker sig istället till myndighetsjobb hos bland annat Migrationsverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och svenska kommuner.

Polismyndigheten själva ser allvarligt på kritiken från poliserna och medger att deras arbetssituation har försämrats under de senaste åren med migrantströmmar och terrorhot.

– Vi ser ett förändrat klimat för polisen med bland annat migrationsströmmar och terrorhot. Det gör att polisyrket kanske blivit något svårare än tjugo år sen. När jag började för 25 år sedan var det en annan kategori brott, så utvecklingen har kanske påverkat polisens arbetssituation, säger polisens Max Lutteman, chef för HR/Kompetens, till SVT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!