200 kan ha smittats av syfilis på vårdmottagning

publicerad 14 juni 2023
- av Redaktionen
Enbart kvinnor riskerar att ha smittats.

Närmare 200 kvinnor har blivit kontaktade av Smittskyddsenheten i Region Uppsala och uppmanats att testa sig för syfilis. Man befarar att patienterna kan ha smittats av könssjukdomen när de uppsökt en vårdmottagning förra året.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger Johan Hedlund, chef för Smittskyddsenheten till SVT.

Det ska bara vara kvinnor som riskerar att ha smittats på vårdmottagningen. Regionen uppger att man inlett en ”större utredning med anledning av befarad smittspridning av syfilis vid en vårdverksamhet under 2022”.

De kontaktade kvinnorna uppmanas att lämna blodprov så snart som möjligt – men smittskyddsenheten vill också betona att risken att faktiskt ha smittats i dagsläget bedöms som ”mycket liten”.

– Man har inte brustit i hygienrutinerna, utan det handlar om ett mycket märkligt händelseförlopp – det är så mycket som jag kan säga nu, säger Johan Hedlund kryptiskt.

Noterbart är att man inte vill berätta vilken vårdinrättning det handlar om – men att det rör sig om en mottagning med ”många unga vuxna patienter”.

– Det behöver inte vara allvarligt. Omfattningen och allvarlighetsgraden måste vi undersöka närmare och vi följer de rutiner som finns för den här typen av händelser, kommenterar Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.


Syfilis är en bakteriell sjukdom som vanligtvis smittar genom sexuella kontakter och behandlas med antibiotika.

Vanliga symptom är sår på könsorganet, ändtarmen och vid munnen som brukar läka efter cirka två månader. Den drabbade är dock fortsatt smittsam även efter att såren läkt.

Om sjukdomen inte behandlas kan den spridas till blodet och infektera olika organ – något som leder till kliande utslag på kroppen, feber och huvudvärk. I värsta fall kan syfilis stanna kvar i kroppen i många år och orsaka allvarliga skador på hjärta och nervsystem.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!