Hälsa

WHO: Dejtingappar bakom världsepidemi av könssjukdomar

Antalet smittotillfällen av könssjukdomar är uppe i nya rekordnivåer över hela världen, larmar WHO. Tillgången till tillfälliga sexuella kontakter via dejtingappar och ren nonchalans tros ligga bakom.

Klamydia, gonorré, syfilis och trichomonas tillhör de vanligaste botliga könssjukdomarna i världen. Enligt en ny rapport från FN-organet Världshälsoorganisationen (WHO) smittas någon av en av dessa sjukdomar en miljon gånger varje dag, eller 376 miljoner smittotillfällen per år.
– Vi anser detta vara en dold epidemi, en tyst epidemi, en farlig epidemi som är ihållande globalt, säger expertläkaren Melanie Taylor som också är rapportens huvudförfattare vid en presskonferens.

Detta är också exklusive virussjukdomar såsom herpes, HPV, hepatit och hiv. Man förvånas över att spridningen av sjukdomar inte minskat sedan 2012, trots att tillgången till utbildning och information om könssjukdomar sedan dess har ökat.

WHO tycks se ett mönster där människor helt enkelt inte längre tycks bryr sig om risken att smittas.

– Man har dejtingappar och allt sådant där, så förmodligen är det en del av förklaringen – det blir mer tillgängligt, så folk har mer sex och då får man mer könssjukdomar, säger Teodora Wi, WHO:s specialist på könssjukdomar.

Ett problem med att allt fler smittas med könssjukdomar är att sjukdomarna kan muteras när de behandlas. Man ser exempelvis allt fler fall av ”supergonorré” som blivit mer eller mindre resistent mot antibiotika.

 

Källa: WHO

 Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!