WHO: Dejtingappar bakom världsepidemi av könssjukdomar

publicerad 8 juni 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Antalet smittotillfällen av könssjukdomar är uppe i nya rekordnivåer över hela världen, larmar WHO. Tillgången till tillfälliga sexuella kontakter via dejtingappar och ren nonchalans tros ligga bakom.

Klamydia, gonorré, syfilis och trichomonas tillhör de vanligaste botliga könssjukdomarna i världen. Enligt en ny rapport från FN-organet Världshälsoorganisationen (WHO) smittas någon av en av dessa sjukdomar en miljon gånger varje dag, eller 376 miljoner smittotillfällen per år.

– Vi anser detta vara en dold epidemi, en tyst epidemi, en farlig epidemi som är ihållande globalt, säger expertläkaren Melanie Taylor som också är rapportens huvudförfattare vid en presskonferens.

Detta är också exklusive virussjukdomar såsom herpes, HPV, hepatit och hiv. Man förvånas över att spridningen av sjukdomar inte minskat sedan 2012, trots att tillgången till utbildning och information om könssjukdomar sedan dess har ökat.

WHO tycks se ett mönster där människor helt enkelt inte längre tycks bryr sig om risken att smittas.

– Man har dejtingappar och allt sådant där, så förmodligen är det en del av förklaringen – det blir mer tillgängligt, så folk har mer sex och då får man mer könssjukdomar, säger Teodora Wi, WHO:s specialist på könssjukdomar.

Ett problem med att allt fler smittas med könssjukdomar är att sjukdomarna kan muteras när de behandlas. Man ser exempelvis allt fler fall av ”supergonorré” som blivit mer eller mindre resistent mot antibiotika.

 

Källa: WHO

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!