Ökning av gonorré i Sverige

publicerad 23 januari 2024
- av Sofie Persson
Kondom kan skydda mot gonorré.

Spridningen av den sexuellt överförbara sjukdomen gonorré ökar i Sverige. Nu har Västra Götalandsregionen (VGR) startat en kampanj på Tinder för att uppmana personer att testa sig.

Under 2023 rapporterades 4228 fall av sjukdomen i hela landet, där omkring hälften av fallen var från Stockholm. Det är en ökning med 25 procent jämfört med året innan. Smittorisken har tidigare varit kopplad till män som har sex med män, men under de senare åren har smittorisken även ökat bland andra grupper.

Fler sexuella kontakter och att fler testar sig är troliga förklaringar, säger Finn Filén överläkare på Venhälsan på Södersjukhuset till skattefinansierade SVT.

Västra Götalandsregionen (VGR) har startat en kampanj på Instagram, Facebook och Tinder för att sprida kännedom om självtest som man kan beställa hem från 1177. Testet gäller både klamydia och gonorré, där man även får se provsvaren på nätet.

– Vi ville nå en bred målgrupp i Västra Götaland, personer från 15 år och uppåt, och vi vill att det här ska dyka upp i deras flöden. Då satt vi och spånade, var når vi folk? Tinder är en arena dit man söker sig när man letar efter en ny partner, och att leta efter en ny partner kan innebära oskyddade sexuella kontakter, säger Anna Terstad, barnmorska och teamsamordnare Screening och egen provhantering, VGR.

Gonorré, liksom klamydia, ger inte alltid symptom varför man kan gå runt med sjukdomen utan vetskap och därmed smitta andra. Går man obehandlad kan det orsaka problem med fertiliteten.

Många har klamydia och gonorré utan symptom. Den enda indikationen för provtagning är oskyddad sexuell kontakt med någon, och då kan man testa sig efter en vecka, säger Terstad.

Fakta: Gonorré

Det är en sexuellt överförd infektion som orsakas av en bakterie. Den överförs genom vaginalsamlag och analsamlag eller genom munsex.

Vissa får inga symptom alls, men man kan få ett eller flera av dessa:

  • Svider när man kissar.
  • Flytningar från penisen eller slidan.
  • Flytningar från analöppningen.
  • Mellanblödningar.
  • Smärta i pungen.

Mer ovanliga symptom kan vara:

  • Feber.
  • Man får ont eller blir svullen i en stor led, till exempel knät eller fotleden.
  • Smärta i nedre delen av magen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!