Hälften av 4-åringarna äter mer socker än rekommenderat, enligt en undersökning från Livsmedelsverket. Dessutom äter svenska barn för lite frukt och grönt.
Livsmedelsverket har undersökt hur Sveriges 1,5-åringar och 4-åringar äter, där cirka 1800 familjer från hela landet deltagit. Där man se att de flesta barn äter fisk, och att omkring en tredjedel äter det 2–3 gånger i veckan, vilket är det nuvarande kostrådet. Vidare äter cirka hälften av 1,5-åringarna och 65 procent av 4-åringarna mer än 350 gram rött kött och chark per vecka, vilket är mer än de rekommenderade mängderna. Främst äter barnen en hel del korv.
De flesta barn äter frukt och grönsaker varje dag, men inte tillräckligt. Omkring nio av tio 4-åringar når inte riktigt upp till de 400 gram per dag som rekommenderas för barn.
– Det är tråkigt för vi vet att frukt och grönsaker har väldigt bra konsekvenser för barnens hälsa, både där och då men också på lång sikt, säger studiens projektledare, dietisten Lotta Moraeus, till skattefinansierande SVT.
Liten risk för näringsbrist
Nästan hälften av 4-åringarna får också i sig för mycket socker. 4-åringarnas matvanor har dock förbättrats de senaste 20 åren. År 2003, när man senast undersökte 4-åringars matvanor, låg 23 procent av kaloriintaget kom från sötsaker och snacks. Nu ligger siffran på 15 procent. De äter även mindre rött kött och chark nu än tidigare, samt mer frukt och grönt. Det är dock första gången man undersöker 1,5-åringars matvanor, och därför kan man inte heller säga om dessa förbättrats eller försämrats.
Livsmedelsverket bedömer dock att barn generellt får i sig tillräckligt med näring och att risken för brister tros vara minimal.