Vatten är som bekant något man helt enkelt inte kan klara sig utan och det kan vara klokt att förvara lite extra om nöden kniper. Det bästa är att förvara det mörkt och alltid undvika solljus eftersom farliga bakterier då kan uppstå.
Om exempelvis elen stängs av så försvinner också vattnet i kranen. Det kan exempelvis därför vara bra att ta för vana att förvara lite extra vatten hemma ifall det skulle krisa sig.
När man ska förvara vatten bör man räkna med tre till fem liter per dag och vuxen. Glöm heller inte att husdjuren också ska ha vatten. Tips på hur man hittar och renar vatten i naturen finns att hitta här.
Förvaring
Använd väl rengjorda dunkar eller flaskor. Förvara dem mörkt och lägre än rumstemperatur för längsta hållbarhet. Det är annars också praktiskt att frysa in flaskor med vatten, det håller mycket länge och man kan med fördel använda dem som kylklampar innan de tinat. Fyll inte upp hela flaskan, då är det risk att vattnet spränger flaskan. Lämna lite utrymme på toppen.
Är vattnet inte helt rent kan man i många fall koka det. Bakterier, virus och parasiter dör när vatten kokas.
Har dunkarna stått i solen kan dock vissa bakterier nyttja solljuset för att växa och har bakterierna ökat tillräckligt och spridit sina gifter spelar det ingen roll att man kokar vattnet, menar Pär Aleljung, mikrobiolog och krisberedskapssamordnare på Livsmedelsverket. Bakterierna dör, men gifterna finns kvar. Därför ska man vara mycket försiktig med att ha vatten i solen.
Hållbarhet
Hur länge vattnet håller kan variera mycket och beror bland annat på hur rent vattnet är från början och hur man förvarar det. Vanligen håller vatten sig fräscht i ungefär en vecka, men kan hålla betydligt längre. Ser vattnet rent ut och inte luktar konstigt är det dock i regel ingen fara att dricka. Drick dock aldrig grumligt, kraftigt färgat eller illaluktande vatten.
”Under riktigt bra förhållanden kan dricksvatten hålla sig fräscht betydligt längre tid än en vecka”, skriver Livsmedelsverket.
Aleljung menar att allt bygger på att bakterier och svamp får energi att växa, vilket de får från organiskt material, solljus och koldioxid.
– Ju mindre utav det här det finns, desto långsammare växer det och desto mindre tillväxt blir det, säger Aleljung.