MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 1 juni 2025

söndag 1 juni 2025


Omega-3 – Det livsviktiga fettet

publicerad 27 juli 2023
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

41 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Omega-3 är viktigt för att bland annat bygga upp celler, reglera blodtryck samt kroppens förmåga att levra blod. Omega-3 sägs vara bäst att få sig via animalisk kost, som fisk, men finns också i exempelvis alger och även i ett flertal varianter av kosttillskott.

Omega-3 är tillsammans med omega-6 en av de viktiga fleromättade fetter som kroppen behöver och inte kan producera själv. Moderfettsyran, det vill säga första stadiet till omega-3, heter alfa-linolensyra (ALA) och utgörs av medellånga fettsyror som kan omvandlas till längre fettsyror. Inom själva omega-3-fetterna är det eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) som är de vanligaste långa fettsyrorna.

Viktig för hälsan

Omega-3 hjälper till att bygga upp och reparera celler. Det kan också påverka reglering av blodtryck, njurarnas funktion samt även immunförsvaret. Eftersom omega-3 minskar kroppens förmåga att levra blod minskar det också risken för blodproppar. Samspelet med omega-6 är också viktigt för att fetterna ska göra sitt jobb och det är därför viktigt att få i sig lagom mängd av båda.

Fleromättade fetter i maten kan också bidra till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, enligt Livsmedelsverket.

I en studie från Örebro universitet under 2021 fann man att alzheimersjuka som ätit omega-3 fettsyror i början av sjukdomsförloppet presterade bättre i minnestest än de som inte ätit det. Studien var dock liten och forskarna betonade att fler studier behövs i ämnet. I en studie från Karolinska institutet från 2017 kunde man se att höga blodnivåer av fleromättade fettsyror hos barn kunde kopplas till minskad risk för astma och hösnuva vid 16 års ålder.

I en ny studie från 2023 fann forskare att omega-3 kan vara viktig för lunghälsan. I studien ingick data från över 500 000 europeiska patienter där man främst tittade på vissa genetiska markörer i blodet som ett indirekt mått på nivåerna av omega-3-fettsyror i kosten. Denna forskning visade att högre nivåer av omega-3-fettsyror, inklusive DHA, var förknippade med bättre lungfunktion.

Kan lindra depression

Länge har omega-3 även kopplats till lindring av depression, något som forskarna dock varit oense om. I en holländsk studie från 2018 kunde man däremot se ett samband mellan depression och låga nivåer av fleromättade fettsyror. Där kunde man se att de patienter hos vilka man uppmätt den lägsta nivån av omega-3-fettsyror led av den allvarligaste graden av depression. I skrivande stund pågår också en studie gällande omega-3 som behandling mot depression vid Lunds universitet.

Omega-3 i maten

Ofta finns det mer omega-6 i maten, vilket gör att det är lättare att få i sig mycket av än omega-3. Omkring fem till tio procent av den energi vi får i oss bör komma från fleromättade fetter, av detta bör ungefär en procent komma från omega-3. Sammanlagt motsvarar det ungefär en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja om dagen. Dock har man ändrat de nordiska näringsrekommendationerna under 2023 och den svenska versionen kommer att ändras under september, vilket innebär att rekommendationerna kring fettintag kan komma att ändras.

Omega-3 finns främst i fisk som exempelvis lax, makrill, sill och sardiner. Även ål ska innehålla rikliga mängder av både EPA och DHA. Vissa menar att en del alger ska innehålla rikligt med omega-3 och att det är så fiskar får i sig det, däremot rekommenderas man av Livsmedelsverket att äta fisk för att få i sig omega-3.

För den som inte äter fisk ska rapsolja innehålla en del av det viktiga fettet, däremot innehåller det inte de långa fettsyrorna utan ALA, det vill säga första stadiet till omega-3. Även i exempelvis valnötter finns en del ALA. När man äter ALA behöver kroppen sedan omvandla det till DHA eller EPA, vilket inte alltid sker effektivt. Därför är det bättre att äta mat som redan innehåller de långa fettsyrorna. Andra vegetabiliska källor kan vara exempelvis chiafrön och linfröolja.

Kosttillskott

Livsmedelsverket rekommenderar inte att man tar tillskott av omega-3, utan får i sig det via maten. Däremot finns det stora mängder produkter på marknaden och om man beslutar sig för att börja med tillskott är det alltid bra att tänka på vissa saker. En del menar att man exempelvis inte ska ta tillskott av omega-3 om man äter blodförtunnande medicin eller ska opereras eftersom det kan minska blodets levringsförmåga.

I kosttillskott med omega-3 använder man fiskolja och i vegetabiliska tillskott används ofta algolja eller liknande. A och O när man ska köpa all form av kosttillskott eller vitaminer är dock att läsa innehållsförteckningen. I omega-3 kan det, precis som i andra kosttillskott, gömma sig både det ena och det andra. Det är exempelvis inte ovanligt att man använder sig av socker eller sötningsmedel i bland annat så kallade ”tuggisar” för barn. Det är även viktigt att komma ihåg att förvara omega-3-tillskott svalt och lufttätt, eftersom de annars riskerar att härskna och därmed bli obrukbara.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Allt fler finländare medicinerar mot fetma

publicerad 27 maj 2025
– av Redaktionen
Försäljningen av fetmamedicin har på några få år skjutit i höjden i Finland.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

41 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Användningen av fetmamedicin ökade markant i Finland under det gångna året – betydligt fler finländare behandlades för fetma jämfört med 2023. Samtidigt råder det delade meningar om hur effektiv behandlingen är.

Totalt använde 75 000 finländare läkemedel för viktminskning eller behandling av fetma under 2024. Det är en ökning på 20 procent jämfört med 2023, enligt Folkpensionsanstalten (FPA). På fem år har antalet användare ökat mer än elvafaldigt.

Semaglutid, som säljs under exempelvis varumärken som Ozempic och Wegovy, är mest populär. För den typen av läkemedel, som från början är utformat som läkemedel för behandling av typ 2 diabetes, får man ingen läkemedelsersättning om medicinen används mot enbart fetma. Det innebär att finländarna måste stå för notan själva, vilket kan bli över 3000 kronor varje månad.

Det är också oklart hur effektiv denna typ av viktminskningsmedicin egentligen är, men Pia Pajunen, sakkunnigläkare på FPA, menar att det inte är en snabb lösning för att gå ner i vikt.

Om man slutar använda fetmaläkemedlet, börjar vikten ofta stiga snabbt på nytt. Det är viktigt att läkare och användare är medvetna om att forskningen visar att de här läkemedlen i allmänhet ska användas under en lång tid, säger hon i ett pressmeddelande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Bra kondition kan förebygga demens

publicerad 27 maj 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

41 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Personer i riskzonen för demens kan minska risken genom att förbättra sin kondition, enligt en studie från Karolinska Institutet. Studien visar att risken kan reduceras med upp till 35 procent.

I studien, publicerad i British Journal of Sports Medicine, använde forskare data från 61 214 demensfria personer, hämtade från databasen UK Biobank. Deltagarna, som var mellan 39 och 70 år gamla, följdes under en period på 12 år.

Vid inskrivningen genomförde deltagarna ett sex minuter långt cykeltest för att mäta konditionen, och neurologiska tester gjordes för att uppskatta deras kognitiva funktion. Forskarna undersökte också genetisk benägenhet för demens.

Under den 12-åriga uppföljningsperioden diagnostiserades totalt 553 personer med demens, vilket motsvarar 0,9 procent.

Resultaten visar att bättre kondition är kopplad till minskad demensrisk och förbättrad kognitiv funktion. Enligt Weili Xu, professor i geriatrisk epidemiologi vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, kan god kondition minska risken för alla former av demens med upp till 35 procent.

Våra fynd tyder på att bibehållen god kondition kan vara en strategi för att förebygga demens, även bland personer med hög genetisk benägenhet, säger hon i ett pressmeddelande.

Forskarna betonar samtidigt att det rör sig om en så kallad observationsstudie, och därför går det inte att fastställa orsak och verkan. Antalet demensfall kan också ha underskattats, tillägger man, eftersom deltagarna i UK Biobank generellt är friskare än den allmänna befolkningen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Quercetin – Naturligt stöd vid säsongsrelaterade besvär

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad 21 maj 2025

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

41 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Många upplever att kroppen reagerar starkare under vissa tider på året – särskilt våren och sommaren då pollen, damm och väderomslag påverkar luftvägarna. Trötthet, snuva, svullnad eller irritation är inte ovanligt, och kan påverka både energi och fokus i vardagen.

Quercetin är en växtbaserad flavonoid som traditionellt använts som stöd vid säsongsrelaterade besvär. Swebbtvs tillskott innehåller ren quercetin – ett naturligt alternativ för dig som vill hjälpa kroppen hantera yttre påverkan på ett skonsamt sätt.

Vad Quercetin bidrar till:

  • Stöd vid allergiska reaktioner och korsreaktioner
  • Minskat tryck i bihålor och näsa
  • Slemförtunnande och lindrande effekt vid pollenbesvär

När kroppen behöver förstärkning utifrån

För vissa räcker det inte med att stänga fönstret eller byta kläder efter en promenad. Kroppen behöver stöd inifrån för att hantera en överaktiv reaktion på yttre ämnen. Quercetin är särskilt användbart vid pollenbesvär, men används också av personer som upplever tryck över bihålor, trötthet och återkommande irritation i luftvägarna.

Tips som kan förstärka effekten:

  • Skölj näsan med koksalt morgon och kväll
  • Tvätta håret innan läggdags under pollensäsong
  • Undvik mjölkprodukter under känsliga perioder
  • Lägg till grönt te, ingefära och gurkmeja i kosten

Ett naturligt tillskott som inte tröttar ut

Till skillnad från många receptfria alternativ som orsakar dåsighet, är quercetin inte tröttande. Det fungerar snarare som ett stillsamt stöd som du bygger upp över tid. För bästa effekt kan det tas regelbundet i perioder då kroppen är extra känslig – gärna tillsammans med C-vitamin eller nässla.

Vill du stödja kroppen naturligt under pollensäsongen?
Beställ Quercetin från Swebbtv här

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ultraprocessad mat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom

publicerad 20 maj 2025
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

41 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ultraprocessad mat och sockersötade drycker kopplas till en särskilt ökad risk för förtida död i hjärt-kärlsjukdom, enligt en studie från Lunds universitet.

Ultraprocessad mat är livsmedel som har genomgått omfattande bearbetning och innehåller en stor andel tillsatta kemikalier jämfört med ”vanlig” processad mat. Denna typ av mat är ofta billig, marknadsförs intensivt och har blivit en allt större del av kosten i västvärlden de senaste åren.

I studien, som publicerats i Clinical Nutrition, har forskare följt 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien under 23 års tid, med anslag från Hjärt-Lungfonden.

Resultaten visar att ett högt intag av hårt processade livsmedel och sockersötade drycker är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Man ser en förhöjd risk för kvinnor.

Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Ultraprocessad mat skiljer sig markant från vad människor ätit under tusentals år, men de långsiktiga effekterna på hälsan har ännu inte studerats på djupet. Kopplingar mellan denna typ av livsmedel har dock tidigare gjorts till depression och typ 2-diabetes. Samtidigt pekar forskarna mot att det behövs mer studier kring ämnet.

Nu behövs mer forskning för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen. I framtida studier kommer vi att kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.