Läkare: ”Sveriges matkultur förstörd om tio år”

Publicerad juni 26, 2025
– av Sofie Persson
Chris van Tulleken menar att skräpmatsproducenterna inte kommer att reglera sig själva.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

168 970 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

I boken ”Vad vi äter” undersöker Chris van Tulleken vad ultraprocessad mat gör med kroppen och även hur den påverkar samhället. Han menar att livsmedelsföretagen gör det omöjligt för allmänheten att göra hälsosamma val och att de tjänar pengar på att göra människor beroende av maten.

Den brittiske läkaren menar att en stor skillnad mellan ultraprocessad mat och vanlig bearbetad mat är att den är beroendeframkallande. I boken berättar han själv om experiment han själv gjort då han under en hel månads tid endast åt sådana matprodukter.

Jag trodde att inget skulle hända med mig, jag såg det som att äta vanlig mat, säger han till Dagens Industri.


Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 7 mars 2024-


Ultraprocessad mat innebär att man till stor del dels bearbetat den, men också lagt till flera kemiska tillsatser. “Vanlig” processad mat är ofta närmare sin ursprungliga form och innehåller färre tillsatser, medan ultraprocessad mat gått igenom fler steg i fabriken och huvudsakligen är av industriellt ursprung, det vill säga onaturlig. Läkaren åt bland annat chokladflingor, smörgåsar med köttpålägg, mikrorätter och drack lightläsk.

–  Jag blev olycklig, känslig och gick upp i vikt. Mina hormonnivåer förändrades och kroppens signaler slutade fungera, jag kände mig aldrig mätt, säger läkaren.

Fetma, cancer och demens

Ultraprocessad mat kopplas till bland annat fetma, cancer, psykisk ohälsa och demens. I en nyligen publicerad studie framkom även att risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar ökar med 50 procent om man äter mycket ultraprocessad mat. Läkaren menar att livsmedelsföretagen årligen omsätter stora belopp på produkter som är beroendeframkallande och lägger enorma resurser på marknadsföring. Även i den grad att hans egen pension kommer att investeras i bolag som McDonalds och Coca-Cola.

Matindustrin har som syfte att tjäna pengar åt institutionella investerare. Det bästa sättet att göra det är att designa mat som människor ständigt vill äta.

Han medverkar även i SVT:s program Carina Bergfeldt där han förklarar att nästan all mat i Storbritannien är ultraprocessad och att det är dit Sverige är på väg.

–  Det är 60 procent av vår kost, säger han i programmet. 80 procent är vanligt för en tonåring och i Sverige är ni snart ifatt oss. Inom tio år kommer er matkultur att vara förstörd.

"Väldigt farliga"

Vidare tar han upp problemet med läsk, hur syran fräter ner tänderna och att när fosforsyran kommer ut i blodet dräneras skelettet. Det innebär att om man exempelvis dricker mycket Coca-Cola kommer man att att kissa ut sitt eget skelett, förklarar han.

Produkterna är väldigt farliga och borde ha varningstext, menar han.

Han menar att myndigheter och politiker måste bestämma vad industrin får och inte får göra, eftersom företagen inte kommer att reglera sig själva. Han förklarar också att det blivit ett samhällsproblem där åtskilliga människor som lever i fattigdom tvingas äta sådan mat eftersom man inte har råd med annat.

–  Därför ger jag aldrig några råd. Det känns väldigt elakt att säga åt dem att äta hälsosammare. Det är som att säga: "Ät guld", säger van Tulleken.

Boken Vad vi äter - om ultraprocessad mat, vad den gör med oss och varför vi inte kan sluta äta den, släpptes på svenska i februari.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Kosten avgörande mot fetma – inte aktivitetsnivån

Publicerad today 09:11
– av Redaktionen
Problemet är inte stillasittande – utan för mycket och fel mat, enligt forskarna.

Stillasittande och fysiskt aktiva kan förbränna nästan lika mycket energi per dag, visar en ny amerikansk studie. Forskarna menar därför att kampen mot övervikt måste fokusera mer på kosten – och mindre på träningen.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS, har man jämfört data från 4 200 personer från olika kontinenter med olika livsstilar - bland annat herdekulturer i Sibirien, jägare-samlare i Tazania samt även både låginkomstländer och höginkomstländer. Totalt har man jämfört 34 olika befolkningsgrupper.

Resultaten visar att den totala energiförbrukningen på en dag inte skiljde sig märkbart mellan de olika befolkningsgrupperna. Det vill säga att exempelvis gjorde en jägare-samlare av med lika mycket energi som en kontorsarbetande svensk på en dag.

Även när människor lever olika livsstilar ser vi inga betydande skillnader i det totala antalet kalorier som människor förbränner när vi tar hänsyn till effekterna av kroppsstorlek, säger Amanda McGrosky vid Elon University i USA, som är huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

McGrosky pekar mot att fetma därmed främst handlar om en ökad kaloriförbrukning, inte en minskad aktivitetsförbrukning.

Om du är orolig för överflödigt kroppsfett, fokusera på kalorier in, inte kalorier ut, föreslår forskaren.

Västerlänningar äter för mycket

Fetma och övervikt är ett växande hälsoproblem i Västvärlden, något som ofta kopplas ihop med den alltmer stillasittande kulturen. Den här studien pekar dock mot att det inte är stillasittandet som är den största problematiken som orsakar fetma, och McGrosky menar att studien ger hopp i kampen mot fetma. Istället bör man titta på kosten och framför allt minska intaget av ultraprocessade livsmedel och öka andelen hälsosamma.

Forskarna föreslår därmed att det inte är stillasittande som är boven i västländernas fetmaepidemi, utan snarare att man helt enkelt äter för mycket och för onyttigt.

Träning är ändå viktigt

Forskarna pekar dock mot att detta inte betyder att man ska utesluta träning och rörelse, då det i sig har en rad hälsofrämjande fördelar som exempelvis minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, tidig död och även förbättrar den mentala hälsan.

En viktig slutsats från studien är att ökningar i kroppsfett som följer med förändringar i livsstil främst är kopplade till förändringar i energiintag, eller kost. Fysisk aktivitet är fortfarande mycket viktigt för den allmänna hälsan och bör ses som ett komplement till kosten, säger McGrosky.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

De växte upp med snabbmat – nu är var femte beroende

Publicerad oktober 3, 2025
– av Redaktionen
Ultraprocessad mat är inte bara beroendeframkallande utan ökar också risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, depression och tidig död.

Var femte amerikansk kvinna i 50-60-årsåldern är beroende av ultraprocessad mat, visar en studie. Som första generationen att växa upp med mikrovågsmat, lågfettprodukter och sockrade drycker bär de nu konsekvenserna av den förändrade matkulturen.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Addiction, har man samlat enkätsvar från 2000 amerikaner i åldrarna 50-80 år. I den har man ställt 13 olika frågor kring upplevelser med ultraprocessade livsmedel och drycker som definierar beroende, som exempelvis starka begär, upprepade misslyckade försök att minska konsumtionen, abstinenssymptom och undvikande av sociala aktiviteter på grund av rädsla för att äta för mycket.

Resultaten visar att 21 procent av kvinnorna och 10 procent av männen i 50-60-årsåldern uppfyller kriterierna för beroende av dessa livsmedel. Siffrorna är betydligt högre än för generationen över dem, det vill säga de som är 65-80 år – där 12 procent av kvinnor och fyra procent av män ansågs vara beroende.

Växte upp med viktminskningsprodukter

Generation X, det vill säga de män och kvinnor som nu är i 50-60-årsåldern, var de första amerikanerna som växte upp med ultraprocessade livsmedel, vilket kan förklara andelen beroende i åldersgruppen. Den äldre generationen fick först som vuxna uppleva ultraprocessade mat.

Att fler kvinnor är beroende kan kopplas till den aggressiva marknadsföringen av "diet"-produkter till kvinnor på 1980-talet. Lågfettprodukter marknadsfördes som lösningar för viktminskning, men kunde tvärtom leda till viktökning och även beroende. Forskarna pekar mot att denna typ av produkter fortfarande säljs flitigt och menar att överviktiga personer kan vara särskilt utsatta för dessa "hälsomyntade" ultraprocessade livsmedel.

Dessa produkter säljs som hälsokost – vilket kan vara särskilt problematiskt för dem som försöker minska antalet kalorier de konsumerar. Detta påverkar särskilt kvinnor, på grund av det sociala trycket kring vikt, säger Ashley Gearhardt, Ph.D, professor i psykologi vid University of Michigan, i ett pressmeddelande.

Psykisk ohälsa bidrar

I studien visade det sig att kvinnor som ansåg sig överviktiga var elva gånger mer benägna att uppfylla kriterierna för beroende av ultraprocessade livsmedel än kvinnor som uppgav att de hade normalvikt. Män som uppgav att de var överviktiga var 19 gånger så benägna.

Vidare var män som uppgav att de hade måttlig eller dålig psykisk hälsa fyra gånger mer benägna att uppfylla kriterierna för beroende av dessa livsmedel, samtidigt var kvinnor nästan tre gånger mer benägna. Både män och kvinnor som uppgav att de ibland eller ofta kände sig isolerade var mer än tre gånger så benägna att uppfylla kriterierna för beroende av ultrabearbetade livsmedel som de som inte uppgav att de kände sig isolerade.

Vi ser också ett tydligt samband med hälsa och social isolering, med mycket högre risker för beroende av ultrabearbetade livsmedel hos dem som beskriver sin mentala eller fysiska hälsa som måttlig eller dålig, eller som säger att de ibland eller ofta känner sig isolerade från andra, säger Gearhardt.

Risk när barn konsumerar mer idag

Forskare varnar nu för att dagens barn och unga, som äter ännu mer ultraprocessad mat, kan leda till höga beroendetal i framtiden.

Barn och ungdomar konsumerar idag en ännu högre andel kalorier från ultrabearbetade livsmedel än dagens medelålders vuxna gjorde i sin ungdom. Om den nuvarande trenden fortsätter kan framtida generationer uppvisa ännu högre nivåer av beroende av ultrabearbetade livsmedel senare i livet, säger hon och fortsätter:

Precis som med andra substanser kan tidiga insatser vara avgörande för att minska risken för långvarigt beroende under hela livet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Krångliga e-tjänster stoppar svenskar från att boka läkartid

Publicerad september 30, 2025
– av Redaktionen
Komplicerade e-tjänster inom vården drabbar särskilt äldre som tvingas ge upp försöket att boka en tid.

Var tionde svensk anser att de digitala vårdtjänsterna försvårar tidsbokning, visar en rapport från Internetstiftelsen. Nästan var fjärde person har dessutom helt avstått från att boka läkarbesök eftersom e-tjänsterna upplevs som alldeles för svåra att använda.

Det är både äldre och yngre som anser att de digitala vårdtjänsterna inte fungerar som de ska. Personer i pensionsåldern, oftast kvinnor, tycker att tekniken känns för svår och att det i sig gör dem otrygga, visar rapporten "Svenskarna och internet 2025".

Bland äldre svenskar är det vanligt att man avstått från att boka ett läkarbesök flera gånger, eftersom tekniken varit för svår. Yngre blir istället ofta frustrerade på tekniken på grund av att den känns "buggig och ofärdig". Även de med funktionsnedsättning samt de födda utanför Sverige är särskilt drabbade och har svårare att boka tid online.

Sammanlagt uppger 23 procent av svenskarna att man avstått från att boka ett läkarbesök via e-tjänsterna eftersom tekniken är för svår.

För mig är det en väldigt hög siffra, att nästan en av fyra svenskar säger att 'nej men då struntar jag i det', säger Måns Jonasson vid Internetstiftelsen till TT.

Bland annat är det vanligt att man tycker det är svårt att veta vilken vårdkategori man ska välja, särskilt för de som inte vet vad deras symptom beror på. Andra uttrycker att det kan vara svårt att uttrycka sig i skrift eller att de digitala vårdtjänsterna saknar fler heltäckande svarsalternativ. Många svenskar uppger också att de är rädda att hamna fel och bli "runtskickade".

För mig tyder det på att man har designat tjänster som ska spara pengar, men då kanske man bortser från att en stor andel patienter inte fått kontakt med vården i den utsträckning de vill, säger Jonasson.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

En kvart i parken kan minska ångest

Publicerad september 26, 2025
– av Redaktionen
Alla typer av grönområden i städer förbättrar invånarnas psykiska hälsa, men stadsnära skogar sticker ut – särskilt när det gällde att minska depression och ångest.

Endast femton minuter i grönområden i stan räcker för att förbättra den mentala hälsan, visar en studie. Allra bäst är att sitta eller vila i parken en stund.

Idag bor cirka 55 procent av världens befolkning i städer, enligt FN. En siffra som förväntas öka till närmare 70 procent år 2050. Det innebär en större avsaknad av natur och även fler hälsoproblem kopplade till livet i stan, som exempelvis ångest, som är vanligare bland stadsbor.

I en studie från forskare vid Stanford University i USA och Leiden University i Nederländerna har man sammanställt resultat från 449 publicerade studier och analyserat 78 fältexperiment för att undersöka hur olika typer av grönområden i städer påverkar 12 olika aspekter av psykisk hälsa. Totalt fanns nära 5 900 deltagare med.

Resultaten, som publicerats i Nature, visar att alla typer av grönområden i städer förbättrade den psykiska hälsan, men stadsnära skogar stack ut – särskilt när det gällde att minska depression och ångest. Och man behövde inte tillbringa särskilt lång tid för att få en positiv effekt, mindre än femton minuter räckte. Tillbringade man däremot mer än 45 minuter i naturen fanns det större fördelar.

Våra resultat visar att även kortvarig kontakt med naturen kan ge betydande psykiska fördelar, säger Roy Remme från Leiden University, enligt Medical Xpress. Dessutom är längre vistelse i naturen kopplad till ännu större minskning av stress och ökad vitalitet.

Vila eller sitt

Unga vuxna ser ännu större fördelar, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att de flesta psykiska hälsoproblem börjar före 25 års ålder. Det var dock även en stor fördel för andra åldersgrupper. Främst var det främjande för den psykiska hälsan att sitta eller vila i parken eller naturområdet, samtidigt som att röra på sig i naturen ökade energin och positiviteten.

Baserat på resultaten betonar forskarna vikten av att skydda skogar och parker i städerna, men också att främja mindre parker och fler gatuträd för att förbättra tillgängligheten till natur för invånarna. Vidare pekar de på att enklare förändringar, som att placera fler fönster mot grönska eller anordna samhällsprogram med exempelvis guidad meditation kan vara kostnadseffektiva sätt att främja folkhälsan.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.