Korsika och staden Lille inför moratorium för 5G

Kritiserade 5G-utbyggnaden

publicerad 17 november 2020
- av Mona Nilsson

Den franska staden Lille ansluter sig nu till de allt fler städer, regioner och kommuner i Europa som ifrågasätter 5G:s säkerhet för människors hälsa och miljön. Förutom Lille har ön Korsika tidigare beslutat om ett moratorium för 5G.

Sedan tidigare har såväl kantonerna Genève, Jura och Vaud i Schweiz beslutat om moratorium för 5G. Dessutom ska 600 italienska kommuner ha officiellt motsatt sig 5G.

Ett 60-tal borgmästare och folkvalda i Frankrike har tidigare gemensamt begärt ett moratorium för utbyggnaden i en skrivelse till den franska regeringen . Bland undertecknarna finns borgmästarna för flera av de största franska städerna. De efterlyser en utredning om hälso- och miljökonsekvenserna och hävdar samtidigt att det saknas en demokratisk förankring och debatt om 5G-utbyggnaden.

Nedan exempel på regioner eller städer som infört moratorium:

  • Lille, Frankrike. Kommunfullmäktige har beslutat att införa moratorium för utbyggnad av 5G. De folkvalda anser att hälso- och miljöriskerna är outredda och man vill invänta den utredning som pågår inom den franska myndigheten ANSES som ska vara klar först år 2021.
  • Korsika, Frankrike. I augusti 2020 beslutade det regionala parlamentet på Korsika om ett moratorium för 5G.
  • Genève, Schweiz. I mars 2020 beslutade det regionala parlamentet i Genève att införa ett moratorium för fortsatt utbyggnad av 5G och 4G+. Beslutet i Genève ska ses i ljuset av det växande motståndet i Schweiz mot 5G där över hälften av befolkningen enligt en undersökning år 2019 är motståndare till att 5G byggs ut och en majoritet är oroliga för hälsokonsekvenserna. År 2019 införde även kantonerna Vaud och Jura moratorium för 5G-utbyggnaden i avvaktan på en utredning om hälsoriskerna. Det är idag oktober 2020 oklart hur besluten ser ut gällande 5G i dessa två kantoner eftersom utredningen inte gav klara besked.
  • Bryssel, Belgien. Våren 2019 stoppades utbyggnaden av 5G tillfälligt i Bryssel på grund av osäkerheter kring hur den ökande strålningen skulle kontrolleras mot gällande referensvärden.
  • Italien. Cirka 600 kommuner ska ha tagit ställning mot 5G-utbyggnaden.

 

Tidigare har representanter för den amerikanska telekomindustrin tvingats erkänna att det saknas forskning som visar att 5G är säkert för människor och miljö.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!