Konsekvensen av coronarestriktionerna: 1,2 miljoner döda barn

Coronarepressionen

publicerad 4 december 2020
- av Isac Boman

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, pekar nu på att coronarestriktionerna kan ha kostat fler liv än coronaviruset. Enligt uppskattningar på basen av John Hopkins-universitetet har över en miljon barn dött på grund av restriktionerna – på bara sju månader.

De extrema coronarestriktionerna har drivit in otaliga människor i fattigdom, och på många platser har matbristen och den allmänna tillgången på sjukvård försvunnit.

Vissa restriktioner som till exempel skolstängningar eller stängda gränser och också total lockdown har ju kraftigt minskat tillgången till mat, livsnödvändig barnhälsovård och sjukvård och gjort väldigt stor skada, särskilt i fattiga länder, säger Ekström i en intervju med TV4.

Enligt uppskattningar från John Hopkins-universitet har uppemot 6000 barn om dagen dött av coronarestriktionerna, vilket innebär 1,2 miljoner döda barn fram till september, eller 2,2 miljoner döda barn på ett helt år.

Alltså det är framförallt det här att man har gjort omprioriteringar i vården och skurit ner på väldigt mycket av den här vanliga förebyggande vården som barnvaccinationer, mödrahälsovård som vi vet räddar miljontals liv varje år, förklarar Ekström vidare.

Hon berättar också att UNICEF befarar att ytterligare miljontals barn riskerar att dö för att nedlåsningarna av samhället varit så utdragna och omfattande. Bland annat eftersom de inte längre kan behandlas för många vanliga barnsjukdomar – eftersom resurserna istället gått till så kallad coronabekämpning.

Stängda gränser och förbud mot att exempelvis skörda har ju verkligen påverkat matproduktionen i världen och och även export och import av nödvändiga livsmedel. Mellan 100 och 160 miljoner beräknar Världsbanken har drivits in i extrem fattigdom och det gör ju att folk inte har pengar att köpa mat för.

Ekström menar att de coronarelaterade dödsfallen har fått alldeles för stort fokus i massmedia och pekar på att över 98 procent av dem som dött under året har avlidit av någonting annat – och att dödligheten för covid-19 är mycket låg. Hon önskar därför att makthavarna klarar av att ”hålla flera bollar i luften” och även erkänna dem som dör på grund av repressionen.

Det finns ju exempel från fattiga länder där kvinnor fått föda på marken utanför sjukhuset. Både mamman och barnet har dött för att sjukvårdspersonalen inte vågat ta i patienterna för att de är så rädda för covid-19, påpekar Ekström.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!