MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 31 maj 2025

lördag 31 maj 2025


Ayurveda: Vedakulturens urgamla hälsofilosofi

Ayurveda är en komplex filosofi för hälsa med rötter i den antika vedakulturen. Begreppet härrör från två ord på sanskrit, där ayuh betyder ”liv” eller ”livslängd” och ”veda” betyder ”vetenskap” eller ”helig kunskap”.

publicerad 3 april 2022
– av Isac Boman

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

41 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ayurveda är vedakulturens mycket komplexa filosofin för hälsa. Liksom sin systerfilosofi yogan har den sina rötter i urgamla skrifter från den antika civilisationen i Indusdalen som bevarats till våra dagar; vedaskrifterna.

Begreppet Ayurveda härrör från två ord på sanskrit, där ayuh betyder ”liv” eller ”livslängd” och ”veda” betyder ”vetenskap” eller ”helig kunskap”. På sanskrit benämns hälsa som ”svastha” – som definieras som ett tillstånd där människans olika aspekter som sinne, kropp och själ samverkar harmoniskt och som den ayurvediska filosofin strävar efter att bistå med sina råd och riktlinjer.

Ytterst gör den ayurvediska filosofin anspråk bortom ren hälsa; på att synkronisera människan med sin sannaste, innersta natur; att utveckla ens styrka; att arbeta med utmaningar i livet i stort och förebygga sådant som kan påverka negativt. Filosofin, kan betonas, är därför ingen behandling i sig själv, och man blir som regel inte rekommenderad naturläkemedel och stärkande örter från en ayurvedisk läkare eller hälsoterapeut för att sedan själv luta sig tillbaka i väntan på att bli frisk. Snarare tar den sitt huvudsakliga sikte i en sund och hälsofrämjande livsstil.

Från Indiens utkanter till växande popularitet i Väst

Trots stora politiska omvälvningar genom årens lopp har traditionen bevarats i utkanten av samhället. I det moderna Indien har den fått ett rejält uppsving i popularitet och har i allt högre utsträckning kommit att etableras som ett komplement till modern medicin och sjukvård.

Under 1980-talet började filosofin vinna terräng västerut i och med den ökande populariteten för yoga och österländsk filosofi i de västerländska länderna, där den idag kommit att bli relativt etablerad.

De ayurvediska principerna utgår från de riktigt stora perspektiven – där människan ses som en liten del av naturen och världsalltet – för att sedan sätta olika hälsotillstånd eller obalanser i ett större sammanhang och kartlägga vägen mot förbättrat välbefinnande.

Att lyssna på kroppens signaler är också tydligt betonat i allmänhet. Grunderna exempelvis i ayurvedisk kosthållning är att äta i lugn och ro, sittande, vara närvarande i stunden, tugga noggrant och även endast äta när vi är hungriga. Ayurveda inkluderar bland mycket annat även en bred vägledning till läkande örter och naturlig växtbaserad medicin, men även exempelvis hur man förbättrar sömn och i övrigt för en hälsosam livsstil.

 


 

Några ayurvediska begrepp

Ayurveda menar att fem huvudelement utgör naturens grundläggande byggstenar; jord, vatten, eld, luft och rymd. Varje människa präglas av dessa element, med vissa mer dominerande än andra. De tre så kallade ”doshorna” är kanske bland de allra mest kända ayurvediska begreppen, som man kan säga är tre grundläggande kroppstendenser.

Enligt ayurvedan är varje människa präglad av en viss kombination av doshor, ofta två där en är dominerande. Detta påverkar fysiologin, vad man tycker om och inte, tendenser och vanor, mental och känslomässig karaktär och sårbarheter när det kommer till obalanser och sjukdomar. Att leva i balans med sin medfödda kroppstyp, ens ”naturliga jämviktstillstånd”, är en allmän riktlinje för god hälsa.

Vata

Vata motsvarar luftelementet och i kroppen sådant som andning, hjärtats pulsering, muskelrörelser, nervimpulser, sensorisk uppfattning, kommunikation och vår förmåga till flexibilitet, glädje och expansivt medvetande.

Personer med dominerande vata beskrivs som ofta varande smala, snabba, flexibla, rörliga och kreativa, styrs av sina känslor och där humöret kan växla snabbt. Har man mycket vata i sin konstitution mår man man bra av att äta lite oftare men mindre portioner. Personer med dominerande vata har lätt för att få blodsockerfall och har tendens till förstoppning, gaser och uppsvälld mage, och blir lätt illamående om de äter för mycket. En person med hög grad av vata bör äta tillagad varm mat, krämiga rätter, gärna mycket kött och fisk, samt vitlök, ingefära, rödbetor, avokado, morötter, och söta och saftiga frukter. Basilika, kanel, kajennpeppar och fänkål är bra kryddor att tillsätta i kosten, även olja och nötter. Vata-personer ska helst undvika att överkonsumera fibrer, linser och bönor.

Pitta

Pitta är eldens element och uttrycks i kroppen i form av aptit, matsmältning, omvandling, absorption men även i mentala-emotionella egenskaper som intelligens, karisma, mod och ambition.

Personer med dominerande pitta beskrivs som energiska och målinriktade, disciplinerade och strukturerade. Pitta-dominanta personer har ofta ett starkt matsmältningssystem och behöver äta mat vid samma tidpunkter på dygnet för struktur och balans. Får en pitta-person inte mat i tid kan den lätt bli arg och grinig. Personer med dominerande pitta lider ofta av diarré, halsbränna, magkatarr, magsår och inflammation i tarmarna. Har du mycket pitta-energi mår du bra av tillagad varm mat på vintern, men kall och lättare mat på sommaren, samt fisk och fågel. Med mycket pitta-energi ska man undvika rå lök, råa tomater, för mycket salt och surt, samt heta kryddor. Färsk koriander, kardemumma och mejram går bra. Pitta-personer bör vara sparsamma med kaffeintag.

Kapha

Kapha, vattenelementet, finns i kroppen som tillväxt, regenerering, vätskebalans, fettreglering, styrka, uthållighet, minne och vår förmåga att känna medkänsla och tillfredsställelse.

Personer med dominerande kapha tenderar till att ha lite större kroppshydda eller vara fast, tung och stabil i kroppen. En typisk kapha-person är ofta lugn, uthållig och tystlåten. En kapha-person har också lätt för att gå upp i vikt och har en långsam matsmältning, därför behöver man ofta inte äta mer än två gånger per dag. Med dominerande kapha upplever man vanligtvis otydliga hungersignaler, långsam förbränning, tung tarmtömning och även övervikt. Som kapha-dominant person bör man äta varm mat, fibrer och starka kryddor. Grönsaker, bönor, linser, ris, polenta, hirs och bovete, och beska frukter som gröna äpplen. Man ska helst undvika mjölkprodukter, oljor, nötter och torkade frukter. Kryddor som anis, basilika, chilipeppar och dragon är ett bra tillskott i maten.

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Allt fler finländare medicinerar mot fetma

publicerad 27 maj 2025
– av Redaktionen
Försäljningen av fetmamedicin har på några få år skjutit i höjden i Finland.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

41 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Användningen av fetmamedicin ökade markant i Finland under det gångna året – betydligt fler finländare behandlades för fetma jämfört med 2023. Samtidigt råder det delade meningar om hur effektiv behandlingen är.

Totalt använde 75 000 finländare läkemedel för viktminskning eller behandling av fetma under 2024. Det är en ökning på 20 procent jämfört med 2023, enligt Folkpensionsanstalten (FPA). På fem år har antalet användare ökat mer än elvafaldigt.

Semaglutid, som säljs under exempelvis varumärken som Ozempic och Wegovy, är mest populär. För den typen av läkemedel, som från början är utformat som läkemedel för behandling av typ 2 diabetes, får man ingen läkemedelsersättning om medicinen används mot enbart fetma. Det innebär att finländarna måste stå för notan själva, vilket kan bli över 3000 kronor varje månad.

Det är också oklart hur effektiv denna typ av viktminskningsmedicin egentligen är, men Pia Pajunen, sakkunnigläkare på FPA, menar att det inte är en snabb lösning för att gå ner i vikt.

Om man slutar använda fetmaläkemedlet, börjar vikten ofta stiga snabbt på nytt. Det är viktigt att läkare och användare är medvetna om att forskningen visar att de här läkemedlen i allmänhet ska användas under en lång tid, säger hon i ett pressmeddelande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Bra kondition kan förebygga demens

publicerad 27 maj 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

41 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Personer i riskzonen för demens kan minska risken genom att förbättra sin kondition, enligt en studie från Karolinska Institutet. Studien visar att risken kan reduceras med upp till 35 procent.

I studien, publicerad i British Journal of Sports Medicine, använde forskare data från 61 214 demensfria personer, hämtade från databasen UK Biobank. Deltagarna, som var mellan 39 och 70 år gamla, följdes under en period på 12 år.

Vid inskrivningen genomförde deltagarna ett sex minuter långt cykeltest för att mäta konditionen, och neurologiska tester gjordes för att uppskatta deras kognitiva funktion. Forskarna undersökte också genetisk benägenhet för demens.

Under den 12-åriga uppföljningsperioden diagnostiserades totalt 553 personer med demens, vilket motsvarar 0,9 procent.

Resultaten visar att bättre kondition är kopplad till minskad demensrisk och förbättrad kognitiv funktion. Enligt Weili Xu, professor i geriatrisk epidemiologi vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, kan god kondition minska risken för alla former av demens med upp till 35 procent.

Våra fynd tyder på att bibehållen god kondition kan vara en strategi för att förebygga demens, även bland personer med hög genetisk benägenhet, säger hon i ett pressmeddelande.

Forskarna betonar samtidigt att det rör sig om en så kallad observationsstudie, och därför går det inte att fastställa orsak och verkan. Antalet demensfall kan också ha underskattats, tillägger man, eftersom deltagarna i UK Biobank generellt är friskare än den allmänna befolkningen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Quercetin – Naturligt stöd vid säsongsrelaterade besvär

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad 21 maj 2025

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

41 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Många upplever att kroppen reagerar starkare under vissa tider på året – särskilt våren och sommaren då pollen, damm och väderomslag påverkar luftvägarna. Trötthet, snuva, svullnad eller irritation är inte ovanligt, och kan påverka både energi och fokus i vardagen.

Quercetin är en växtbaserad flavonoid som traditionellt använts som stöd vid säsongsrelaterade besvär. Swebbtvs tillskott innehåller ren quercetin – ett naturligt alternativ för dig som vill hjälpa kroppen hantera yttre påverkan på ett skonsamt sätt.

Vad Quercetin bidrar till:

  • Stöd vid allergiska reaktioner och korsreaktioner
  • Minskat tryck i bihålor och näsa
  • Slemförtunnande och lindrande effekt vid pollenbesvär

När kroppen behöver förstärkning utifrån

För vissa räcker det inte med att stänga fönstret eller byta kläder efter en promenad. Kroppen behöver stöd inifrån för att hantera en överaktiv reaktion på yttre ämnen. Quercetin är särskilt användbart vid pollenbesvär, men används också av personer som upplever tryck över bihålor, trötthet och återkommande irritation i luftvägarna.

Tips som kan förstärka effekten:

  • Skölj näsan med koksalt morgon och kväll
  • Tvätta håret innan läggdags under pollensäsong
  • Undvik mjölkprodukter under känsliga perioder
  • Lägg till grönt te, ingefära och gurkmeja i kosten

Ett naturligt tillskott som inte tröttar ut

Till skillnad från många receptfria alternativ som orsakar dåsighet, är quercetin inte tröttande. Det fungerar snarare som ett stillsamt stöd som du bygger upp över tid. För bästa effekt kan det tas regelbundet i perioder då kroppen är extra känslig – gärna tillsammans med C-vitamin eller nässla.

Vill du stödja kroppen naturligt under pollensäsongen?
Beställ Quercetin från Swebbtv här

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ultraprocessad mat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom

publicerad 20 maj 2025
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

41 730 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ultraprocessad mat och sockersötade drycker kopplas till en särskilt ökad risk för förtida död i hjärt-kärlsjukdom, enligt en studie från Lunds universitet.

Ultraprocessad mat är livsmedel som har genomgått omfattande bearbetning och innehåller en stor andel tillsatta kemikalier jämfört med ”vanlig” processad mat. Denna typ av mat är ofta billig, marknadsförs intensivt och har blivit en allt större del av kosten i västvärlden de senaste åren.

I studien, som publicerats i Clinical Nutrition, har forskare följt 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien under 23 års tid, med anslag från Hjärt-Lungfonden.

Resultaten visar att ett högt intag av hårt processade livsmedel och sockersötade drycker är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Man ser en förhöjd risk för kvinnor.

Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Ultraprocessad mat skiljer sig markant från vad människor ätit under tusentals år, men de långsiktiga effekterna på hälsan har ännu inte studerats på djupet. Kopplingar mellan denna typ av livsmedel har dock tidigare gjorts till depression och typ 2-diabetes. Samtidigt pekar forskarna mot att det behövs mer studier kring ämnet.

Nu behövs mer forskning för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen. I framtida studier kommer vi att kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.