Pantsättande ökar i USA

De höga bränslepriserna

publicerad 7 juli 2022
- av Jan Sundstedt
Övergiven bensinmack i Texas.

Den pågående energikrisen gör att många människor världen över går på knäna ekonomiskt. Detta gäller inte minst i USA, där vanligt folk nu i allt större utsträckning kontaktar pantbanker i hopp om att tillfälligt kunna lindra den ekonomiska bördan.

Mot bakgrund av den globala och skenande nyfattigdomen med bland annat skyhöga drivmedelspriser som följd, vänder sig nu många amerikaner till pantbanker för hjälp. Pantsättandet involverar allehanda föremål och prylar som exempelvis skjutvapen, verktyg, datorer, telefoner, videospelkonsoler och till och med föremål med personligt värde – smycken och arvegods. Eisel Garcia, innehavare av en pantbank i Lubbock Texas, uttrycker i en intervju med den lokala nyhetsstationen Fox 34 News, att lokalbefolkningen i allt högre grad har vänt sig till honom i avsikt att pantsätta sina personliga ägodelar för att ha råd med bensin.

– De kommer in och pantsätter sina personliga ägodelar och vi är här för att hjälpa dem, förklarade Garcia. Folk behöver ju kunna ta sig till och från jobbet och de kämpar verkligen. Många är beredda att pantsätta nästan vad som helst. Ibland är det arv från mormor eller mamma eller till och med en vigselring, förtydligar han. Det motsägelsefulla i det hela är att medan antalet kunder har skjutit i höjden för butiksinnehavare som Eisel Garcia, är försäljningen trots det sjunkande, vilket lämnar ett överskott av osålda varor på hyllorna – ett moment 22.

Texas republikanske senator Ted Cruz har kommenterat inslaget i Fox 34 och tog då tillfället i akt att kommentera president Joe Bidens ekonomiska politik.

Amerikaner pantsätter personliga saker för att ha råd med bensin. Är detta vad president Biden menade när han sa: ‘Vi förändrar människors liv’?, twittrade Ted Cruz.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!