MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 30 april 2025

onsdag 30 april 2025


Oberoende ekonomen: Tullkaoset tillfälligt – Sverige står starkt

Donald Trumps USA

publicerad 7 april 2025
– av Markus Andersson
Claes Hemberg tror inte att svenskarna behöver känna någon långsiktig ekonomisk oro för det nuvarande tullkaoset.

Beskedet om Trumps handelstullar och omvärldens svar i form av mottullar har lett till blodröda siffror på börsen och larm om att världsekonomin kan vara på väg mot en historisk krasch.

Under måndagen fortsatte fallet, men den oberoende ekonomen Claes Hemberg tror dock att paniken är kraftigt överdriven, att krisen är övergående och bedömer att den svenska ekonomin som helhet sannolikt kommer att klara sig relativt bra.

Hemberg jämför situationen med covid och nedstängningspolitiken för fem år sedan och menar att vi nu möter något motsvarande – där det nu är tullar istället för nedstängningar som skapar ekonomisk osäkerhet.

Ekonomen förklarar att börsens reaktion inte beror på att enskilda bolag går dåligt, utan på osäkerheten kring den framtida ekonomiska utvecklingen, räntor, hushållens ekonomi, internationell handel och politik.

– För ekonomin så innebär det nog ingen konsekvens alls, utan börsen får stöka till på det här sättet. Det är inte konstigt, det händer. Däremot måste ekonomer, politiker och företagsledare komma överens om hur vi ska jobba framöver.

– Vi kan inte överraska varandra med olika strafftullar eller skatter, utan vi måste hitta ett sätt att samarbeta så att vi kan bygga relationer på lång sikt, för det är så ekonomi fungerar. Det bygger på tillit, inte på överraskningar, chockmediciner, falska löften eller falska hot för den delen, fortsätter han i statstelevisionen SVT.

”En liten försening”

Vad gäller den svenska ekonomin tror Hemberg att den förväntade konjunkturåterhämtningen sannolikt kommer att försenas på grund av den rådande osäkerheten, men att effekten förväntas bli kortvarig.

– Vi kommer bara att få en liten försening antagligen. Hushållen väntar med att börja konsumera, köpa ny soffa eller nya kläder för den delen. Man har fått högre löner bara förra veckan, och vi ser att räntorna kommer att vara låga framöver här.

– Tullarna är här och stökar till det, men det är antagligen en övergående fråga som vi diskuterar och kommer att reda ut den närmaste tiden. Det borde inte påverka vår konjunktur på riktigt, utan den blir bara några veckor eller någon månad försenad, spekulerar han.

”Trump talar i nattmössan”

Han betonar att börsoron bör ses som uttryck för själva överraskningsmomentet i tullarna – snarare än som oro för ekonomin som sådan. Hemberg menar också att den som har en sparhorisont på 10 eller 20 år bör sitta still i båten och inte paniksälja sina fonder och aktier – trots den kraftiga nedgången. Detta eftersom dagens utveckling inte kommer att påverka det långsiktiga målet.

– Ibland är det åska och oväder även i vår ekonomi, och idag är det en sån dag, då är det bättre att stanna inomhus och titta på någon film eller kanske baka bullar. Ge dig inte ut nu utan håll dig hemma, skulle jag säga.

Trump har också gått ut och uppmanat den amerikanska centralbanken att sänka räntan, något som Hemberg är mycket kritisk till.

– Han är ganska konsekvent och påstår och påpekar saker som inte en president har med att göra. Vi har en självständig centralbank i USA på samma sätt som vi har i Sverige. Det är en myndighetsperson som har ansvar att titta på inflationen, titta på arbetsmarknaden så att han har en ränta som stödjer samhället och inte bryr sig om politiken i Vita huset.

”Kan inte hålla på så här”

Kina har svarat på Trumps besked genom att införa egna mottullar, och Hemberg tror att många inspireras av kineserna och att EU eller Japan kan fatta liknande beslut.

– Kanske faktiskt signalerar Kina här att vi ställer inte upp på den här politiken som Trump saluför, utan att vi reagerar med samma metod tillbaka.

– Det kanske var en liten överraskning. Men någonstans behövs det också tydliga signaler tillbaka till Vita huset att så här kan man inte hålla på. Om vi ska ha ett samhälle som diskuterar och har tillit till varandra och skapar en handel som vi faktiskt så väl behöver över världen.

”Börsen är en vindpinne”

Ekonomen bedömer att stöket på börsen kommer att fortsätta i max ett par veckor till – och att skälet är att vi helt enkelt inte har varit i den här situationen tidigare.

– Det gör ingenting att börsen hoppar runt litegrann. Den gör det ibland och vi får bara acceptera. De här osäkra dagarna är ofta väldigt korta och intensiva och jobbiga, och vi kanske känner att det gör lite ont i magen.

Hemberg argumenterar för att kronan idag är ovanligt stark och att svenskarna kommer att kunna resa mer än tidigare, att energipriserna är på väg ner och att det finns flera andra goda ekonomiska tecken.

– Bara för att det finns en person i Vita huset i USA som inte förstår ekonomi, så tycker inte jag att vi ska vara oroliga – även om det just nu är oroligt på börsen.

– Ekonomi är någonting som sträcker sig över lång tid, över många generationer ärligt talat. Det är inte någonting som vi löser idag eller i eftermiddag, utan börsen är bara en slags vindpinne som visar vart det rör sig just nu – och det varierar kraftigt, och det får variera.

”Krävs mer medicin och bandage”

Han spekulerar i att Trump kan komma att föreslå nya förhandlingar som svar på mottullarna, och att det sannolikt kan bli nya samtal och diskussioner där alla parter kommer överens om att backa.

– Titta på vad som hände för fem år sedan när han var president senast. Då var det också samma utspel med tullar.

– Nu blev det bredare, häftigare och tuffare tullar, så nu krävs det mer medicin och mer bandage och mer samtal. Så det tar nog någon vecka innan vi får ordning på det här, men vi kan inte ha en politik som är så överraskande eller med så bristfälligt samarbete.

”Inga stora överraskningar”

Vad gäller inflationens utveckling menar Claes Hemberg att den helt enkelt rör sig i cykler – och att den tenderar att stiga i början av året, men sedan sjunker något under våren.

– Det är inga stora överraskningar. Energipriserna faller, bensinpriser faller och ja, det ser gott ut för vår ekonomi. Konjunkturen får fart här förhoppningsvis.

– Svenska hushåll är ganska försiktiga efter de här åren med hög inflation, och det förstår jag – att det tar tid att vinna tillbaka deras förtroende igen, och Riksbanken kämpar med det här. Det är deras viktigaste mål – att få hushållen att komma tillbaka till butikerna och konsumera och leva ett vanligt liv igen, avslutar han.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Färre reser till USA

Donald Trumps USA

publicerad 23 april 2025
– av Redaktionen
Det minskande antalet turister bedöms bero på en rad olika faktorer.

Antalet resenärer till USA har minskat markant sedan Donald Trump tillträdde som president. Nedgången syns i nästan alla delar av världen, men allra mest från länder i Karibien och Centralamerika.

Under mars minskade antalet resenärer till landet med nära tolv procent, jämfört med samma tid förra året, och under februari minskade antalet med två procent, jämfört med året innan.  Enligt uppgifter från International Trade Administration var det 17 procent färre besökare från Västeuropa i mars, 24 procent färre från Centralamerika och 26 procent färre från Karibien jämfört med för ett år sedan, rapporterar Washington Post.

När Trump tillträdde i januari hade den internationella turismen i landet nästan återgått till siffrorna före coronakrisen, men nu är nedgången på samma betydande nivå som då. Experter tror att minskningen bland annat beror på Trumps uttalanden och att de införda tullavgifterna skapar spänning internationellt. Vissa länder har också skärpt reseavrådan till USA.

De internationella resenärernas reaktion att undvika USA är helt förutsägbar, säger Adam Sacks, VD för Tourism Economics, ett undersökningsföretag inom branschen och fortsätter:

Kombinationen av politik och retorik som har varit så splittrande och stridslysten och isolationistisk – varje på varandra följande politik och relaterad polemik har gjort situationen värre.

Kan påverka turismintäkter

Nedgången är den första betydande sedan coronakrisen och kan leda till att man förlorar miljontals dollar i turismintäkter om den håller i sig. Branschorganisationen U.S. Travel Association uppskattar att resandet tillförde 1,3 biljoner dollar till den amerikanska ekonomin och skapade 15 miljoner jobb förra året.

Vi tillskriver detta en rad olika faktorer, inklusive en stark dollar, långa väntetider för visum, oro över reserestriktioner, en fråga om Amerikas välkomnande, en avtagande amerikansk ekonomi och den senaste tidens säkerhetsproblem, säger Allison O’Connor, en talesman för organisationen.

I ett svar på en begäran om kommentarer gällande nedgången menade Vita huset att Trumps politik skulle stärka landets image.

President Trumps agenda för att göra Amerika rikt, säkert och vackert igen gynnar både amerikaner och internationella besökare, säger Anna Kelly, talesman för Vita huset.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Världsbanken tonar ner klimatretorik – vill säkra fortsatt amerikanskt stöd

Donald Trumps USA

publicerad 21 april 2025
– av Redaktionen
Världsbankens ordförande Ajay Banga utsågs av Joe Biden och har tidigare varit en högljudd förespråkare av "grön omställning".

Världsbanken har tydligt tonat ner sin tidigare mycket explicita klimatprofil i takt med att Donald Trumps administration utvärderar sitt stöd till internationella organisationer och siktar på att minska finansieringen av olika klimatprogram runtom i världen.

Enligt källor inom institutionen handlar det dock om en rent strategisk anpassning för att säkra fortsatt amerikanskt stöd, samtidigt som den faktiska klimatpolitiken i stort förblir oförändrad.

Nya Dagbladet uppmärksammade igår att Nato slopar sitt politiskt korrekta språkbruk och har tagit bort eller reviderat formuleringar som rör genus och klimat – detta i syfte att försöka blidka den konservativa Trump-administrationen.

Man är dock inte ensamma om att försöka anpassa sig till verkligheten och det nya amerikanska styret – även Världsbanken och dess högsta företrädare har tydligt förändrat sin retorik sedan Trump blev president.

Världsbankens president, Ajay Banga, har under de senaste månaderna fokuserat på arbetsmarknadsfrågor och republikanvänliga energikällor som kärnkraft och naturgas, även om han fortfarande anser att klimatinvesteringar inte står i konflikt med bankens kärnuppdrag att bekämpa fattigdom.

– Kom ihåg att vi har en styrelse som representerar alla våra aktieägare, och alla dessa formuleringar diskuteras med dem, sade Banga under en presskonferens inför bankens vårmöten i Washington.

”Vill man gapa högt om detta?”

Han bekräftade att 45 % av bankens lån 2025 ska gå till klimatrelaterade projekt, men framhöll också en bredare energistrategi än tidigare.

– Det finns ingen anledning varför ett land i Afrika inte skulle vilja ha tillgång till överkomlig el – inklusive gas, geotermisk energi, vattenkraft, sol, vind och kärnkraft där detta är lämpligt.

Enligt tidigare anställda och nuvarande källor inom Världsbanken är retoriken en avvägning för att undvika konflikt med USA, vars stöd är avgörande. Biden-administrationen lovade 4 miljarder dollar till bankens fattigdomsbekämpande arbete, men summan måste först godkännas av en republikanskt kontrollerad kongress.

– Vill man gapa högt om detta? Inte i den här miljön, sade Samir Suleymanov, tidigare chef för Världsbankens strategiska initiativ.

En talesman för banken hävdade dock att agendan varit konsekvent:

– Vi har i två år arbetat för att göra banken snabbare och mer effektiv, med fokus på att skapa jobb.

”En slags lättnad”

Trump-allierade har uppmanat USA att lämna Världsbanken, med motiveringen att denna gynnar Kina och avviker från amerikanska intressen. En utredning om USA:s deltagande i internationella organisationer förväntas i augusti. Ett fullständigt utträde anses dock osannolikt, då det skulle öppna för att Kina köper upp amerikanska andelar.

Karen Mathiasen, tidigare amerikansk representant vid banken, noterar en skarpare ton jämfört med Trumps första mandatperiod:

– Allt känns mycket mer fientligt nu.

Andra välkomnar dock den retoriska förändringen. Suleymanov menar att fokus på ren energi tidigare begränsade andra utsläppsminskande projekt.

– Det låter kanske lustigt, men det är en slags lättnad att den här typen av låtsasgrejer är över. Det ideologiska underbygget tog så mycket plats. Alla hade en känsla av att de var fångade i spelet, som om det här är något de måste göra, men inte nödvändigtvis med ett tydligt praktiskt resultat i åtanke.

Det kan noteras att även Världsbankens systerorganisation, Internationella valutafonden (IMF), också på senare tid tonar ner sin klimatretorik – och istället valt att fokusera mer på ”handelstillväxt och globala utmaningar”. Även här uppges det handla om att försöka upprätthålla en god relation med Trump och hans närmaste krets.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

USA stänger ner Bidens censurmyndighet

Donald Trumps USA

publicerad 18 april 2025
– av Isac Boman
Medlemmar ur Trump-administrationen har länge uttryckt en oro över hur yttrandefriheten begränsas och inskränks på olika sätt.

USA har nu officiellt lagt ned en myndighet som, enligt utrikesminister Marco Rubio, använts av Biden-administrationen för att systematiskt censurera amerikanska medborgare med obekväma åsikter.

Global Engagement Center (GEC) etablerades år 2016 inom det amerikanska utrikesdepartementet. Enligt dess uppdrag skulle centret ”identifiera, förstå, avslöja och motverka propaganda och desinformation från utländska statliga och icke-statliga aktörer”.

I december bytte centret namn till Counter Foreign Information Manipulation and Interference (R/FIMI), men på onsdagen meddelade Marco Rubio att verksamheten stängts ner permanent.

– Under den föregående administrationen använde denna enhet, som kostade skattebetalarna mer än 50 miljoner dollar om året, miljontals dollar till att aktivt tysta och censurera de amerikaner den var satt att tjäna, sade Rubio.

– Detta strider mot de grundläggande principer vi borde försvara och det är ofattbart att det fick ske i USA.

I en intervju som publicerades på onsdagen med konservative aktivisten Mike Benz, förklarade Rubio att GEC från början var avsett som ett verktyg för att bekämpa extremistpropaganda från grupper som al-Qaida och IS, men att verksamheten senare ”började ge sig på enskilda amerikanska röster”.

– Vi har avslutat regeringssponsrad censur i USA genom utrikesdepartementet, deklarerade han.

”Värsta förövaren inom amerikansk regeringscensur”

Rubio tillade att Biden-administrationen hade stött grupper som “bokstavligen märkte och stämplade röster i amerikansk politik – Ben Shapiro, The Federalist, andra – och beskrev dessa som utländska agenter”.

GEC hade en årsbudget på 61 miljoner dollar och sysselsatte cirka 120 personer. I december vägrade republikanska ledamöter i kongressen att bevilja fortsatt finansiering till enheten.

President Donald Trump och hans anhängare har länge anklagat Demokraterna för att använda statliga institutioner för att tysta konservativa åsikter på nätet. År 2023 kritiserade även techmiljardären Elon Musk GEC och kallade centret för “den värsta förövaren inom amerikansk regeringscensur och mediemanipulation” samt “ett hot mot vår demokrati”.

Journalisten Matt Taibbi anklagade även centret för att ha försökt undertrycka diskussioner om covid-19 under förevändning att bekämpa “ryska identiteter och ombud”.

Redan förra året riktade en grupp republikanska kongressledamöter hård kritik mot GEC i ett brev till dåvarande utrikesminister Antony Blinken. I brevet anklagades centret för partiskhet till förmån för “amerikanska progressiva” samt för att ha försökt tysta åsikter som “ansågs politiskt obekväma eller misshagliga”.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Trump: Deportera amerikanska brottslingar till El Salvador

Donald Trumps USA

publicerad 15 april 2025
– av Markus Andersson
Trump vill göra sig av med USA:s värsta brottslingar - men det är tveksamt om förslaget är förenligt med konstitutionen.

Donald Trump vill se över möjligheterna att deportera landets värsta våldsbrottslingar till El Salvador – även om de är amerikanska medborgare.

Vi har också inhemska brottslingar som är fullständiga monster”, förkunnade presidenten under en presskonferens, och betonade samtidigt att lagstiftningen måste ses över.

Det var under ett möte i Vita huset med El Salvadors frispråkige president, Nayib Bukele, som Trump deklarerade att han inte bara ville deportera utländska kriminella till landet – utan även amerikanska brottslingar.

– Vi måste alltid följa lagarna, men vi har också inhemska brottslingar som knuffar in folk i tunnelbanan, som slår äldre damer i bakhuvudet med ett basebollträ när de inte tittar, som är fullständiga monster, förklarade han.

– Jag skulle vilja inkludera dem i gruppen av människor som ska ut ur landet, men vi måste titta på lagarna angående detta, fortsatte presidenten.

Under sin valkampanj lovade Donald Trump att använda oortodoxa metoder och ta i med hårdhandskarna mot den utbredda våldsbrottsligheten i landet – men utspelet har ändå lett till starka reaktioner och en hel del kritik.

”Ingen laglig möjlighet”

Många av kritikerna pekar på att amerikanska medborgare i regel inte kan utvisas och att det bara finns ett fåtal undantag till den regeln. Det handlar exempelvis om personer födda i andra länder, som beviljats medborgarskap, men som ljugit under sin ansökningsprocess eller begått terrorismbrott eller förräderi.

– Det finns ingen laglig möjlighet för regeringen att avvisa medborgare från landet, uppger Erin Corcoran, migrationsrättsexpert vid University of Notre Dame, till nyhetsbyrån AP.

Även medborgarrättsorganisationen ACLU är starkt kritisk och menar att deportation av amerikanska medborgare skulle innebära ett direkt angrepp på den amerikanska konstitutionen.

Skickas till megafängelse

Trump har dock betonat att hans förslag endast ska genomföras om det bedöms vara förenligt med landets lagar. Vita husets talesman, Karoline Leavitt, förklarade senare att utspelet ska ses som ett förslag som ”lyfts fram” – men som det ännu inte fattats beslut om. Enligt analytiker måste grundlagen först revideras om deporteringar av amerikanska medborgare ska kunna bli verklighet.

Bakgrunden till presidentens utspel är att Nayib Bukele under ett tidigare möte öppnat för att ta emot just amerikanska fångar – en idé som Trump hyllat och sagt att han ”älskade”.

Redan idag skickar USA hundratals migranter med misstänkta kriminella kopplingar till El Salvadors omstridda megafängelse, Terrorism Confinement Center, under ett kontrakt där USA betalar landet 6 miljoner dollar för förvaringen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.