Nordea utreds för systematisk brottslighet

publicerad 8 januari 2024
- av Redaktionen
Nordea hävdar att man åtgärdat sina säkerhetsbrister.

För sju år sedan polisanmäldes Nordeas danska filial för brott mot penningtvättsreglerna. Utredningen pågår än idag med dokument som visar att storbanken inte bara haft suspekta samarbetspartner i totalitära diktaturer utan även kopplas ihop med finansiering av terrorism och ekonomisk brottslighet.

Det är Berlingske Business som kommit över konfidentiellt material från danska Finansinspektionen som vittnar om ”mystiska ryska kunder med mångmiljonbetalningar från skumma företag i avlägsna skatteparadis, samarbetspartner i odemokratiska stater med terrororganisationer eller utbredd korruption och hundratals varningar om penningtvätt och finansiering av terrorism”.

Enligt Finansinspektionen (FSA) har Nordeas brister varit så allvarliga och omfattande att det varit ”uppenbart” att banken ”kan ha utnyttjats för penningtvätt eller finansiering av terrorism”.

Nordea ska bland annat i hög grad ha struntat i att kontrollera bankens mest ”riskabla kunder” som kan ha haft kopplingar till terrorism och ekonomisk brottslighet – och privatkunder har i flera fall också kunnat registrera sig som företagskunder.

“Stärkt vårt försvar”

– Sedan 2015 har Nordea spenderat 11 miljarder (danska kronor) på att stärka vårt försvar mot ekonomisk brottslighet och i dag har vi över 3 100 anställda som riktar in sig mot det här området, säger Nordea Danmarks chefsjurist Anders Holkmann Olsen till Berlingske, men vill inte kommentera den pågående utredningen.

Vilka Nordeas tidigare samarbetspartner med eventuella terroristkopplingar är, framgår inte. Flera experter spår att storbanken kommer att tvingas betala böter i mångmiljardklassen.

Det kan noteras att Nordea och andra storbanker fått hård kritik under senare år för att godtyckligt kasta ut och stänga av kunder med hänvisning till “bristande kundkännedom” – kunder som av olika skäl bedöms som icke lönsamma eller ”jobbiga”. Samtidigt som obetydliga privatpersoner eller småföretag blir av med sina konton menar kritikerna att kriminella och suspekta aktörer som bankerna bedömer som lukrativa kunder, tillåts fortsätta sina bankengagemang.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!