Matpriskollen har under många års tid kartlagt prisutvecklingen inom dagligvaruhandeln och noterar att priset på matrelaterade produkter i genomsnitt ökat med 24 procent – bara sedan januari 2022.
Under sommaren noterar man att särskilt frukt och grönt fortsätter att bli allt dyrare och att en tidigare billig basvara som potatis i många butiker nu kostar runt 25 kronor kilot.
Prisökningen går inte lika snabbt nu som under 2022, men maten fortsätter ändå att bli allt dyrare. I juli steg priserna på mat i snitt med 0,2 procent – vilket kan låta som en liten ökning, men som ändå riskerar att ha stor påverkan.
– Det kan låta som en liten siffra men slår hårt mot hushållen som pressas ekonomiskt från många olika håll. Det motsvarar ungefär en halv miljard kronor på årsbasis i ökade kostnader för svenska konsumenter, säger Matpriskollens vd och grundare Ulf Mazur, i ett pressmeddelande.
Grönsaker, frukt och choklad är bland de kategorier som ökat mest, och det noteras att en dålig gurkskörd i Sverige ledde till en prisökning med åtta procent i juli. Samtidigt blev exempelvis avokado i nät 30 till 40 procent dyrare på såväl Ica, Hemköp och Willys.
Rekorddyr potatis
Matpriskollen noterar också att priset på potatis stigit kraftigt vilket sägs ”bero till stor del på katastrofskörden för vinterpotatis hösten 2023 vilket fått följdeffekter med brist på svensk potatis”.
Förra året kostade färskpotatisen runt 15 kronor per kilo – men i år ligger den istället på mellan 20 och 25 kronor kilot.
– Den enorma nederbörden i Sverige och norra Europa förra hösten förstörde mycket av potatisskörden som skulle räcka långt in i 2024. Många potatisodlare har därför haft det tufft ekonomiskt och lägre volymer i år betyder att de behöver ta högre pris, menar Mazur.
– Potatisproduktion blir allt svårare och mer riskfyllt med stora väderförändringar. Vi noterar också att den största delen av ökningen hamnar hos butikerna eftersom påslaget sker i procent, fortsätter han.
”Var multilojal”
Några kategorier blev också något billigare under den gångna månaden – fisk blev i genomsnitt en procent billigare och priset på bordsmargarin sjönk med uppemot 21 procent. Överlag fortsätter dock maten att bli allt dyrare och det är Ica-butikerna som ökat priserna mest det senaste året (2,8 procent).
– Hos Ica sätter varje handlare sina egna priser mot kund så det varierar naturligtvis väldigt mycket från butik till butik. Man kan tjäna mycket pengar på att vara multilojal och jämföra priserna mellan de olika butikerna och kedjorna i ens närområde. Det kan handla om många tusenlappar på ett år, betonar Ulf Mazur.