Polisen: 50 kriminella nätverk i Stockholm

publicerad 14 februari 2020
- av Isac Boman
Polisen konstaterar att det i Stockholm finns omkring 1500 medlemmar i olika kriminella gäng.

Efter att ha kartlagt Stockholms undre värld konstaterar polisen att det finns omkring 50 kriminella grupperingar som totalt utgörs av ungefär 1500 medlemmar. Man ser också att våldet blivit allt grövre.

Många av de kriminella gängen är baserade och verksamma i särskilda geografiska delar av Stockholm och kampen om droghandeln förmodas vara motivet till många av de skjutningar och sprängningar som huvudstaden drabbats av på senare tid.

Under 2019 dödades 17 personer och 36 skadades i 98 skottlossningar i Stockholms län. Samtidigt genomfördes hela 31 sprängningar.


Annonser:


– Våldet har blivit grövre och det saknas ordning och reda i gängen. De som skjuter saknar empati och styrs helt av impuls, förklarar Gunnar Appelgren, kommissarie och polisens expert på gängkriminalitet för Mitt i.

Polisen ser även samarbeten mellan medlemmar i de olika gängen och lyfter bland annat fram en 35-årig man som häktats för en sprängning på Östermalm i januari. Mannen har kopplingar till Bandidos men också till ett lokalt invandrargäng som är baserat i området Bredäng.

Polisen konstaterar också att mc-gängen som bevakats hårt av polis sedan 1990-talet har betydligt högre medelålder än förortsgängen och att mc-gängens kriminalitet ofta sker mer i det tysta där man exempelvis utnyttjar företag och välfärdssystem för att komma åt pengar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.