Inrikes

Polisen: 50 kriminella nätverk i Stockholm

Polisen konstaterar att det i Stockholm finns omkring 1500 medlemmar i olika kriminella gäng.

Efter att ha kartlagt Stockholms undre värld konstaterar polisen att det finns omkring 50 kriminella grupperingar som totalt utgörs av ungefär 1500 medlemmar. Man ser också att våldet blivit allt grövre.

Många av de kriminella gängen är baserade och verksamma i särskilda geografiska delar av Stockholm och kampen om droghandeln förmodas vara motivet till många av de skjutningar och sprängningar som huvudstaden drabbats av på senare tid.
Under 2019 dödades 17 personer och 36 skadades i 98 skottlossningar i Stockholms län. Samtidigt genomfördes hela 31 sprängningar.

– Våldet har blivit grövre och det saknas ordning och reda i gängen. De som skjuter saknar empati och styrs helt av impuls, förklarar Gunnar Appelgren, kommissarie och polisens expert på gängkriminalitet för Mitt i.

Polisen ser även samarbeten mellan medlemmar i de olika gängen och lyfter bland annat fram en 35-årig man som häktats för en sprängning på Östermalm i januari. Mannen har kopplingar till Bandidos men också till ett lokalt invandrargäng som är baserat i området Bredäng.

Polisen konstaterar också att mc-gängen som bevakats hårt av polis sedan 1990-talet har betydligt högre medelålder än förortsgängen och att mc-gängens kriminalitet ofta sker mer i det tysta där man exempelvis utnyttjar företag och välfärdssystem för att komma åt pengar.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!