Lyckad lobbying av Citibank

publicerad 9 december 2013
- av Alexander Almqvist
Wall Streets tentakler sträcker sig ända in i representanthuset

Majoriteten av ledamöterna i det amerikanska representanthuset anser att bankerna på Wall Street ska ha rätt till skattefinansierade stödprogram när finansiella orosvindar blåser. Nyligen röstade man för ett lagtillägg som främjar ”bailouts”, efter bankernas lobbying.

Lagstiftningen har fortfarande starkt stöd av såväl demokrater som republikaner, trots att ledamöterna visste att lobbyister från bankjätten Citigroup var med och skrev ett av lagtilläggen, som gör det enklare för centralbanken Federal Reserve att skänka skattebetalarnas pengar till bankerna vid en ny finanskris.

Exempelvis återspeglas rekommendationer från Citigroups lobbyister i hela 70 rader i det 85 rader långa lagtillägget, skriver New York Times.

En av de som röstade för lagtillägget, i lagen kallad Dodd-Frank, som utåt sett ska försvåra bailouts, var demokraten Jim Hines, som är medlem i kommittén för finansiella tjänster och med ett förflutet som bankman på Goldman Sachs. Han fick 66 000 dollar, motsvarande nästan en halv miljon kronor, från Citigroup för att rösta för lagtillägget, men tycker samtidigt bankernas inflytande över politiken är ”skrämmmande”.

Det är skrämmande, äckligt, slöseri och det öppnar möjligheten för intressekonflikter och korruption. Det är tyvärr den värld som vi lever i, säger han till New York Times.

I april i år avslöjades det att Jeb Hensarling, ordförande i representanthusets finanskommitté, hade åkt på en lyxig skidresa med några av Wall Streets giganter.

Jack Lew. Foto: Department of the Treasury
Jack Lew. Foto: Department of the Treasury

En av USA:s mäktigaste män, finansministern Jacob J. Lew, för samtidigt traditionen vidare. Lew har ett gediget förflutet från Wall Street, liksom några av sina föregångare på finansministerposten; Henry Paulson (Goldman Sachs) och Robert Rubin (Citigroup och Goldman Sachs). Den sistnämnda är för närvarande vice ordförande i den inflytelserika tankesmedjan Council on Foreign Relations (CFR).

Enligt en artikel i Washington Times ska Jacob Lew ha tagit emot 1,1 miljoner dollar, motsvarande 8 miljoner kronor, från Citigroup i samband med att han lämnade banken för att ta över chefsposten för budget- och förvaltningsstyrningsbyrån i Barack Obamas kabinett.

Lagtillägget som främjar Federal Reserves bailouts och ”räddar” storbankerna röstades igenom med 292 ledamöter för och 122 emot i det amerikanska representanthuset.

För att se mer om Wall Streets enorma inflytande över politiken i Washington rekommenderas den Oscarsbelönade dokumentären ”Inside Job”, som handlar om vad som ledde fram till finanskrisen 2008.

 

 

Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!