LO-fackets strejk påverkar Aftonbladets konkurrenter

publicerad 10 maj 2016
”LO-borgen” i Stockholm

Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, GS, hotar att genomföra en strejk mot ett Bonnierägt tryckeri. Detta får Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att reagera, bland annat eftersom GS är ett medlemsförbund till LO, som är starkt anknutet till konkurrenten Aftonbladet.

Det pågår en konflikt mellan arbetsgivarorganisationen Almega och facket GS. Detta kan komma att påverka flera Bonniertidningars utgivning eftersom tryckerier kan komma att omfattas av strejkerna.

Expressens chefredaktör tillika ansvarige utgivare Thomas Mattsson är upprörd över att facket påverkar Expressen och andra tidningars utgivning. Han väljer också att påpeka att GS är ett av LO:s medlemsförbund.

”Som chefredaktör för en privatägd kvällstidning på en konkurrensutsatt marknad där den andra aktören, socialdemokratiska Aftonbladet, delägs av LO är det naturligtvis också extra stötande att ett av LO:s medlemsförbund, alltså GS-facket, valt att strejkhota just Expressens tryckeri, men inte Aftonbladets”, skriver Mattsson i ett blogginlägg.

Strejkhotet från GS rör sig om ett kollektivavtal för medlemmarna som arbetsgivarorganisationen ännu inte accepterat.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.