Leksands Sparbank: “Företag som inte gör vinst är inte välkomna att öppna bankkonto”

Hotet från bankerna

publicerad 12 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Henrik Nordfeldt på Leksands Sparbank gör klart att man inte vill bistå med grundläggande banktjänster till företagare i bygden - om de inte redan går med vinst och tar ut höga löner.

Leksands Sparbank marknadsförs som en bank för det lokala, ”engagerade i att utveckla Siljansbygden” som man själva beskriver det.

Enligt bankens tjänsteman Henrik Nordfeldt är verkligheten dock i praktiken en helt annan. Företag som inte redan gör vinst är inte välkomna att öppna ett konto i banken, förklarar han. Företagsledare som väljer att ta ut låga löner för att istället återinvestera i sina bolag är också oönskade på Leksands Sparbank, tillägger Nordfeldt.

Om man tar ut en lön på 30-35 tusen jamen då finns det en förståelse, menar Nordfeldt som nekar det Dalabaserade medieföretaget bakom Nya Dagbladet att överhuvudtaget öppna ett konto hos banken med grundläggande betalfunktioner – med hänvisning just till att bolagsledningen inte uppnår dessa lönenivåer.

47-årige Henrik Nordfeldt har en tidigare bakgrund som rådgivare på Handelsbanken och arbetar idag på Leksands Sparbank, en bank som profilerar sig med att man vill hjälpa den lokala bygden att utvecklas. Nordfeldt förklarar dock att banken i praktiken inte har något intresse att tillhandahålla ens grundläggande betalfunktioner till företag om de inte redan går med vinst eller om företagarna inte tar ut höga löner. Det är med den motiveringen han också avvisar mediebolaget bakom Nya Dagbladet att öppna ett konto på banken.

Jo jag har tittat på erat ärende här och jag känner så här att jag tror jag kommer passa det här, för de här företagen just nu går ju lite minus och ni tar inte ut någon lön egentligen och jag känner att det är under nån utvecklingsfas på något sätt det här men jag tror att jag behöver passa där, så att.

Hör bankmannens motivering till avslaget att öppna bankkonto:

 

Jag tänker att en lönsamhet och att kunna plocka ut en lön är väl ett mål att uppnå tänker jag för att vi ska kunna titta vidare på det.

Cirka 30 000 i månadslön rör sig mot smärtgränsen där banken kan acceptera en småföretagarkund, enligt Nordfeldts förklaringar – en lönenivå som ligger långt över vad tidningsledningen i dagsläget har möjlighet att ta ut.

Om man tar ut en lön på 30-35 tusen jamen då finns det en förståelse, menar han och betonar också att han har ”svårt att förstå” hur företagare kan vilja ta ut låga löner för att istället återinvestera i verksamheten. Själva poängen med att starta ett företag överhuvudtaget, enligt Henrik Nordfeldt, är att man tar ut en hög lön i ett tidigt skede. Om man inte kan göra det är man heller inte välkommen till Leksands Sparbank, förklarar han.

En förutsättning tänker jag att man har ett företagande är att man inte ska ha sämre förutsättningar som att du hade gått och jobbat hos nån annan. För då hade du ju tagit ut en lön, du hade fått din tjänstepension, du har din trygghet och där är ju ni inte riktigt nu då om ni inte tar ut en lön och bolaget inte har den möjligheten.

När bolagsledningen förklarar att man tagit ut små löner för att istället göra egna investeringar i verksamheten betonar Nordfeldt att han inte förstår varför man skulle göra det. “Det ger inga svar“, menar han.

Frågan är ju varför ni inte tar ut en lön. Det finns ju så många goda anledningar till att ta ut en lön från företaget. Rent vad du får här i Sverige, fortsätter han och upprepar åter att bolaget inte är välkommet att öppna ett företagskonto för att ledningen enligt honom privat tar ut för små löner.

“Inget annorlunda än med andra kunder”

Henrik Nordfeldt påstår att han tillämpar exakt samma tillvägagångssätt när han bemöter andra företagskunder och därmed alltså avvisar företagare som inte går med vinst och tar ut höga löner redan i ett tidigt skede. Han betonar att Leksands Sparbank, även trots att man inför allmänheten påstår att man har ett allmännyttigt ändamål att stödja näringslivet i bygden, i verkligheten endast ser kunderna som ”affärer” och att de måste gå med vinst, varje år, för att vara välkomna.

Om vi nu bedriver ett företag och inte har lönsamhet under något år, då tror jag inte på affären, förklarar han sin filosofi kring vem som får och inte får öppna konto i banken.

Nordfeldt understryker att Leksands Sparbank inte vill erbjuda ens grundläggande bankfunktioner till företag om de är “i utvecklingsfas” – det vill säga att de alltså inte hunnit komma till ett skede där de går med vinst.

Vi bedriver ju en verksamhet där vi har kunder som är lönsamma, annars får ni ju i så fall vända er till nån som jobbar mer med kunder som är i en utvecklingsfas. Normalfallet är ju att vi har kunder som är lönsamma, säger han.

 

Vad säger ni som Leksandsbank till lokala företagare som vill starta en restaurang eller en korvkiosk och kommer in med privata besparingar för att investera, ställer ni krav då att de ska göra vinst de första åren för att få öppna ett konto hos er?

Jag tycker inte vi behöver gå vidare i den diskussionen. Det som jag pratar med dig är inget annorlunda än det jag pratar med några andra kunder. Jag tror vi får lämna här och nu, vi förstår inte varandra. Då tackar jag för mig så får vi lämna det.

Fakta: Det här säger lagen om rätten till bankkonto

Banker har kontraheringsplikt inte endast gentemot konsumenter, utan även i förhållande till juridiska personer. Enligt 11 d § lagen om insättningsgaranti (1995:1571) är banker och andra kreditinstitut skyldiga att ta emot insättningar av var och en, om det inte finns särskilda skäl emot det. Rätten till bankkonto enligt lagen om insättningsgaranti är, till skillnad från motsvarande rätt enligt lagen (2010:751) om betaltjänster, inte avgränsad till konsumenter utan gäller alla.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!